Ciprasz megy, új kormány jön Athénban

Pártjának jelentős része kihátrált a szélbal kormányfő mögül, mivel mégsem sikerült legyőznie a hitelezőket, sőt meghajolt előttük.
Hirdetés

A görög államfő a legfőbb ellenzéki párt, az Új Demokrácia elnökének adott kormányalakítási megbízást pénteken, miután Alexisz Ciprasz miniszterelnök csütörtökön este lemondott.

Vangelisz Meimarakisz pártelnök és Prokopisz Pavlopulosz államfő megbeszélését a görög televízió egyenes adásban közvetítette. A pártelnök közölte, megkezdi a tárgyalásokat, hogy kiderítse: sikerül-e kormányt alkotni a parlament feloszlatása nélkül. Eközben a jelek szerint kettészakad az eddigi kormánypárt, a Ciprasz vezette Sziriza. A görög állami televízió ugyanis arról számolt be, hogy a párt balszárnya, 25 képviselő kilép a Szirizából és egy új pártot akar létrehozni.

Ciprasz csütörtök esti televíziós beszédében azzal indokolta lemondását, hogy utat akar engedni az előre hozott választásoknak. Azt mondta, reméli, hogy e választások eredményei megerősítik majd helyzetét a törvényhozó testületben.

A januárban megválasztott Ciprasz gyakorlatilag elvesztette parlamenti többségét, így sokak szerint várható volt, hogy benyújtja lemondását. Július 15-én és július 22-én pártja, a Sziriza baloldali radikálisai nem támogatták őt, a párt 149 képviselője közül több mint harmincan tagadták meg azoknak a törvényjavaslatoknak megszavazását, amelyek elfogadása volt a feltétele annak, hogy a kormány elkezdhesse a tárgyalásokat az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank (EKB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) képviselőivel az euróövezeti mentőalap, az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) keretében indítandó új, 85 milliárd eurós programról. Ciprasz akkor csupán ellenzéki pártok segítségével tudta megszerezni a törvényjavaslatok elfogadásához szükséges szavazatokat.

„Most a népnek kell állást foglalnia. Önök fogják szavazatukkal eldönteni, hogy jól tárgyaltunk-e vagy sem” – mondta a miniszterelnök, hozzátéve: a görög népnek kell megválasztania azt a politikai erőt, amely tovább vezeti az országot nehéz, de reményt keltő útján. „Erős mandátumot kérek egy stabil kormánynak” – fűzte hozzá Ciprasz hangoztatva, hogy olyan társadalom számára szeretne dolgozni majd, amely haladó szellemű reformokra vágyik. Ígéretet tett arra, hogy a törlesztési program keretében megfelelő lépéseket fog tenni a hátrányos következmények csökkentése érdekében.
 

Hirdetés