Több tízmillió lejnyi gyanús vagyonra bukkant az adóhivatal

Eredményes a soron kívüli vagyonellenőrzés.
Hirdetés

Az Országos Adóhatóság (ANAF) által első körben ellenőrzésre kijelölt 313 személy közül több mint száznak 1 és 5 millió lej közötti igazolatlan eredetű vagyona volt, közel 50 személynél 5-10 millió lej közötti be nem jelentett vagyont találtak, míg 35 személy esetében ez az érték 10-20 millió lejre rúg. Az ellenőrzendő személyeket a májusi kockázati vizsgálatok alapján választotta ki az ANAF. Ezeknek a személyeknek bizonyítaniuk kell a kiadásaik, banki letétjeik vagy beruházásaik és egyazon időszakra bejelentett, vagyis megadózott bevételeik közötti különbséget.

További 40 személy esetében 500 ezer és 1 millió lej közötti igazolatlan eredetű vagyont találtak, 45 személy esetében ez az összeg 100 ezer és 500 ezer lej között mozog, míg 9 adófizető esetében a különbség 50 ezer és 100 ezer lej közötti. „Azokat a személyeket, akiknél a be nem jelentési kockázat 1 millió lej alatt marad, többnyire úgy választották ki, hogy rokonok a felsőbb kockázati kategóriákba besoroltakkal” – derül ki az adóhatóság közleményéből.

Az Országos Adóhatóság 60 felügyelője 313 iratcsomóval kezdte meg az adóügyi kockázatot jelentő nagy vagyonok ellenőrzését. Romániában 14,3 millió adóköteles jövedelemben részesülő személy közül az ANAF közel 300 ezer esetben állapította meg a kockázatot.
 

Hirdetés