Munkahelyek tízezreit veszik el tőlünk a kínaiak

És több százmillió eurós anyagi kárt is okoznak a hamis termékek gyártásával.
Hirdetés

Romániában 27 ezerrel több munkahely volna, ha az országot nem árasztanák el a Közel- és a Távol-Keleten gyártott hamis termékek.

A márkák és védjegyek uniós szintű nyilvántartásával foglalkozó Belső Piaci Harmonizációs Hivatal (OHIM) számításai szerint tavaly 26,3 milliárd euró értékű hamis terméket értékesítettek az EU-ban, ami a teljes fogyasztás 9,7 százaléka.  A jelenségnek az egész gazdaság kárát látja: az Európai Unióban becslések szerint 362 ezer munkahellyel több volna, ha a piacot nem árasztanák el a hamisítványok, az államkasszák pedig több milliárd euró bevételtől estek el.

A legtöbb, márkanevet illegálisan viselő termék Kínából származik. Az EU-ban tavaly lefoglalt ilyen áru érték szerinti 73 százaléka és mennyiség szerinti 66 százaléka származott a távol-keleti országból. A hamis áruval való kereskedelem eltérő mértékben sújtja az európai országokat, azok az országok a legveszélyeztetettebbek, ahol alacsony az életszínvonal, így például Románia. Az OHIM becslései szerint éves szinten mintegy 400 millió eurós veszteséget jelentenek a hamisítványok a román gazdaságnak.
 

Hirdetés