Kalotaszegi Napokat tartanak Bánffyhunyadon

Ifjúsági-, sport és kulturális programokat szerveznek a bánffyhunyadi, kalotaszegi magyaroknak.
Hirdetés

Kolozsvári sajtótájékoztatón ismertette a szeptember 11-13. között megszervezésre kerülő Kalotaszegi Napok programját Sándor Eszter, a Vigyázó Egyesület elnöke és Csüdöm Ferenc, a rendezvény bánffyhunyadi házigazdája. Az idén három naposra tervezett esemény bővelkedni fog ifjúsági-, sport- és kulturális programokban, a szervezők között szerepel az az Erdélyi Magyar Néppárthoz köthető Vigyázó Egyesület, valamint a Mezőségi Gazdák Egyesületének és a Kolozsvári Magyar Állampolgárok Klubjának önkéntesei.

Sándor Eszter, a Vigyázó Egyesület elnöke ismertette a Kalotaszegi Napok néhány programpontját. Eszerint pénteken (szeptember 11-én) 18 órától kezdődik a nyitógálával, melyre a bánffyhunyadi Kultúrotthonban kerül sor. Az ünnepi eseményen köszöntőbeszédek hangzanak el, valamint különböző néptáncegyüttesek fellépését tekinthetik meg a jelenlévők. Az estét a Bagossy Brothers Company koncertje, valamint a megszervezésre kerülő kalotaszegi mulatság zárja, melyen Varga István „Csipás” és a kalotaszegi hagyományőrző zenészek biztosítják a jó hangulatot.

Szombaton a látogatók elfoglalhatják a rendezvény szabadtéri helyszínét, a Barcsay-kertet, ahol kézműves vásár, mezőgazdasági kiállítás, régiségek vására és gyerekprogramok fogadják majd a látogatókat, valamint 13 órától a magyarfenesi színjátszó csoport előadására kerül sor. A nagy színpadon fellép az Operettissimo és Knock Out zenekar, valamint a The Blast is a húrok közé csap, a nap zárásaként pedig Miklós Gyuri gitárestjére kerül sor a Derbi étteremben.

Vasárnap a sporté és a gasztronómiáé lesz a főszerep: reggel Kolozs megyei focibajnokságra és gyerekfoci-bemutatóra kerül sor, majd déltől főzőverseny veszi kezdetét, délután pedig lovasbemutatón vehetnek részt az érdeklődők, majd 16.30-tól Bánffyhunyad—Magyarország focimeccsen szurkolhatnak a labdarúgás kedvelői.

A Kalotaszegi Napok zenei színpadának utolsó fellépője a Yes zenekar lesz. Sándor Eszter elmondta: a szervezés során igyekeztek Bánffyhunyadhoz, vagy a térséghez valamilyen módon kötődő zenekarokat meghívni, s remélik, ezzel is erősítik a kalotaszegi identitás erősödését.

Hirdetés