Erdélyi pék süti Szolnokon a Kárpát-medence kenyerét

Ha meg akarja tudni, mekkora óriáskenyereket süt, kattintson az anyagra.
Hirdetés

Két és fél mázsás kenyereket süt Szolnokon Diószegi László. A sepsiszentgyörgyi pékmester – aki már Londonban is működtet egy hagyományos székely-magyar pékséget – vezeti azt a csapatot, amely idén ötödik alkalommal süti meg a Kárpát-medence kenyerét. Óriáskenyérből kettőt sütnek: egyik Szolnokon marad, a másikat Kolozsvárra hozzák. A Kárpát-medence kenyerei augusztus 20-ra készülnek el.

Diószegi László kis csapata a hét végén indul Szolnokra. A mesterpék két segítővel utazik.

A két „megakenyéren” kívül még öt darab félmázsás „kicsi” kenyeret is sütnek. Ezekből egyet visszahoznak Erdélybe, Sepsiszentgyörgyre, egyet levisznek a Vajdaságba, Zentára, egy kenyér Kárpátaljára, Beregszászba kerül, egy pedig a Felvidékre, Komáromba jut, az ötödik kenyér Bem tábornok szülővárosába, a lengyelországi Tarnówba kerül.
„Hét ekkora cipó megsütése időbe telik. Már augusztus 16-án elkezdjük befűteni a kemencét. A sütés 18-án reggeltől 20-a reggelig tart” – vázolta a teendőket Diószegi László.

Valamennyi kenyeret gépi segítség nélkül, kézzel dagasztják. A pékmester szerint egy két és fél mázsás kenyérnek legalább 15–16 órát kell sülnie, tehát a két nagy kenyér nem lesz kész egy nap alatt. Az 50 kilogrammos kenyerekből is egyszerre legfeljebb kettőt lehet sütni, tehát majdnem egy nap azokra is rámegy.

Diószegi kezdeményezésére a Kárpát-medence kenyeréhez valókat az elszakított területek képviselői adják össze.
 

Hirdetés