Ponta továbbra is magyar „provokációt” és „kisiklásokat” vizionál

Ha már felszállt a nackórollerre, tovább szítja a magyar-román ellentéteket a román kormányfő.
Hirdetés

Victor Ponta szerint kormánya nem tűrheti a végtelenségig Magyarország bukaresti nagykövetének és más, Romániába látogató magyar hivatalosságoknak a „kisiklásait”.

A miniszterelnök az interneten közzétett kedd délutáni bejegyzésben kommentálta a hétfőn fellángolt román-magyar diplomáciai vitát.

„Nem akarok a budapesti provokációk csapdájába esni, de a román kormány nem tolerálhatja a végtelenségig Magyarország bukaresti nagykövetnek és más, Romániába látogató magyar hivatalosságoknak a kisiklásait” – közölte a miniszterelnök. Hozzátette, a román külügyminisztérium hétfői álláspontja rendkívül kiegyensúlyozott volt, és megfelelt az európai normáknak és gyakorlatnak.

„Tisztelem Magyarországot és a magyar népet, de nem kell jóváhagyást kapnom Budapestről ahhoz, hogy véleményt nyilvánítsak az országomat érintő kérdésekről” – fogalmazott Victor Ponta. Hozzátette: a román politika más szereplőitől eltérően őt nem kényszerítik az Európai Néppárt (EPP) vezetői arra, hogy „behunyja a szemét”, és „alázatosan lenyelje” a diplomáciai szabályok és a két ország közötti tisztelet talajáról elrugaszkodott kijelentéseket.

A poszt román olvasóinak egyébként nem igazán jött át a magyarok iránti tisztelet: a kommentek között elsöprő többségben vannak azok, amelyekben a hazátlant jelentő „bozgor” kifejezést használják a magyarokra, és Románia elhagyására szólítják fel őket.
 

Hirdetés