Megmentenék a szatmárnémeti Pannónia Szállót

Évek óta omladozik a város – és a Kárpát-medence – egyik legszebb szecessziós ingatlana.
Hirdetés

A szatmárnémeti önkormányzat közreműködne a város határain kívül is jól ismert műemlék épület, a Pannónia Szálló megmentésében: a városházán arról tárgyaltak, hogy miként lehetne állagmegőrzési munkálatokat végezni a szálló épületén. A hétfői megbeszélésen részt vett Dorel Coica, Szatmárnémeti polgármestere, Szatmárnémeti Helyi Tanácsa urbanisztikai bizottságának tagjai, valamint a polgármesteri hivatal vezetői, továbbá a Dacia/Pannónia jelenlegi tulajdonosainak, a Ţânţaş családnak a képviselői.

A beszélgetés fő témája az volt, hogy miként lehetne megóvni a további romlástól az épületet, mit lehetne tenni az állagmegőrzés érdekében. Felvetődött a kérdés, hogy az állagmegőrzési munkálatokat a tulajdonosok végezzék-e el vagy a helyi tanács. A város ezt a műemlékvédelmi előírások alapján megteheti. A tulajdonosok jelezték, ők hajlandók partneri szerződést kötni a várossal, hogy közös megegyezés alapján végezzék el a sürgős munkálatokat.

A munkálatokat a város végeztetné el, de mielőtt ez megtörténne, meg kell találni a jogi útját annak, hogy az állagmegőrzésre költött pénzt a város majd valamiképp visszakapja. Mivel egy A-kategóriás műemléképületről van szó, a város lehet partner a munkálatok finanszírozásában.

Hirdetés