Marad a bírósági felügyelet Ráduly, Szőke és Mezei ellen

A három elöljárót korrupcióval gyanúsítja a DNA, ők viszont visszaéléssel gyanúsítják a korrupcióellenes ügyészséget.
Hirdetés

A Hargita megyei törvényszék újabb hatvan nappal hosszabbította meg a Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda volt polgármestere és Szőke Domokos alpolgármester ellen korábban elrendelt bírósági felügyeletet. A törvényszék törvényesnek és megalapozottnak ítélte a korrupciós bűncselekményekben való részvétellel megvádolt két személyre elrendelt intézkedést – derült ki az intézmény honlapján közzétett indoklásból.

A döntéshozó testület ugyanakkor tudomásul vette, hogy tárgytalanná vált az a tiltás, amely szerint Ráduly nem gyakorolhatja polgármesteri tisztségét, mivel a három rendbeli hivatali visszaéléssel és összeférhetetlenséggel vádolt volt elöljáró időközben lemondott.

A hatósági felügyelettel kapcsolatos további tiltások viszont érvényben maradnak, ez azt is jelenti, hogy a négyrendbeli hivatali visszaéléssel és okirat-hamisításra való felbujtással vádolt Szőke Domokos alpolgármester nem térhet vissza hivatalába, és nem gyakorolhatja tisztségét. A két vádlottnak a hatósági felügyelet időszakában idézés esetén meg kell jelennie a törvényszék vagy az előzetes szakaszban eljáró bíró előtt, és a felügyeleti program alapján vagy a hatósági idézésre rendszeresen meg kell jelenniük a csíkszeredai rendőrségen. Ugyanakkor nem hagyhatják el az ország területét, és nem találkozhatnak egymással, illetve más, tanúkként megnevezett személyekkel.

Az alapfokú ítélet ellen a marosvásárhelyi táblabírósághoz nyújtható be fellebbezés, az alpolgármester védőügyvédje már korábban jelezte: ezzel a joggal élni fognak.

A marosvásárhelyi táblabíróság egyébként ugyancsak kedden bólintott rá a Hargita megyei törvényszék alapfokú döntésére, amely Mezei János gyergyószentmiklósi polgármester bírósági felügyeletének meghosszabbításáról rendelkezik.
 

Hirdetés