A román külügy szerint nem is kérették be a budapesti nagykövetet

A magyar külügyi tárca szerint viszont igen. Megkérdeztük a budapesti minisztériumot.
Hirdetés

Alexandru Victor Micula, Románia budapesti nagykövete „megjelent” kedden a magyar külügyminisztériumban, hogy Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövetének kijelentéseiről tárgyaljon – tájékoztatta kedden a román külügyminisztérium sajtóirodája a Mediafax hírügynökséget.

A minisztérium sajtóirodája szerint azonban Micula önszántából ment a budapesti külügyhöz, miután „audienciát kért”, hogy hogy „kifejezze erőteljes egyet nem értését” Zákonyi korábbi kijelentéseivel.

Ez azért fontos mozzanat, mivel a magyar külügy közlése szerint a román nagykövetet „hivatalába kérette” kedden Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára kedden.

Mivel az „audienciakérés” és a „hivatalba kéretés” között óriási különbség van a diplomáciában, kérdésünkkel megkerestük a magyar külügyminisztérium Sajtó Főosztályát, amely írásban válaszolt kérdésünkre, eképpen:

„2015. augusztus 11-én Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára hivatalába kérette Victor Micula román nagykövetet, magyarázatot kérve Victor Ponta román miniszterelnök augusztus 10-én, a Romania TV esti adásában tett egyes kijelentéseire, amelyekkel Magyarországot elfogadhatatlan vádakkal illette. Ezen vádak azt mutatják, hogy a román kormányfő újfent magyarellenes agitációval kívánja elfedni azt a belpolitikai válságot, amelyet kormánya tagjainak sorozatos vád alá helyezése és elitélése okoz. A Magyarországgal szembeni román kormányzati kirohanások immár komolyan hátráltatják a magyar-román kétoldalú kapcsolatok és jószomszédi viszony fejlesztését. Ennek alapján a magyar Kormány kéri, hogy a román állami vezetők a jövőben tartózkodjanak a hasonló nyilatkozatoktól.”

Hirdetés

Tisztázást kértünk a román külügyminisztériumtól is, a választ azonnal közöljük, amint megérkezik.

(fotó: tvr.ro)

Hirdetés