A moldovai miniszterelnök nem akar egyesülni Romániával

Valeriu Streleț szerint a „Pruton túli testvéreknek” vannak fontosabb problémái is ennél.
Hirdetés

Alig iktatták be hivatalába, Valeriu Streleț, a Moldovai Köztársaság kormányfője visszautasította annak lehetőségét, hogy országa egyesüljön Romániával – írja az Adevărul.ro. A liberális demokrata párti Streleț – aki idén július 30-tól lett Moldova miniszterelnöke – egy tévéműsorban jelentette ki, hogy az egyesülés „nincs napirenden” sem a moldovai, sem a román hatóságok részéről.

Streleț szerint az egyesülés túlzottan költséges lenne a román állampolgárok számára, és úgy látja, nincs túl sok olyan „entuziaszta”, aki elfogadná, hogy egy bukaresti vagy pitești család életszínvonalában jelentős visszaesés következzék be az unió kedvéért. „Pruton túli testvéreinknek vannak fontosabb problémáik is ennél”, hárította át a felelősséget a román adófizetőkre a moldovai kormányfő. Streleț leszögezte: Romániát továbbra is Moldova legfőbb támogatójának tartja, de jelenleg sem Bukarest, sem Chișinău nem foglalkozik komolyan a két ország összeolvadásának lehetőségével.

A legújabb felmérések ezzel szemben azt mutatják, hogy a románok közel 68 százaléka támogatná Moldova és Románia unióját 2018-ban, az ún. Nagy Egyesülés évfordulóján. Streleț kijelentéseire reagált Traian Băsescu volt román államelnök, aki szerint szükség van az újraegyesülésre, mert ez „nem pénzkérdés”, sőt ez lehet Románia jövőjének alapja.
 

Fotó forrása: tribuna.md

Hirdetés