Sport- és sárkányrepülővel is csempészik a cigit

Szatmár és Máramaros megyében sok dolguk van a határrendészeknek, a csempészek ugyanis elképesztően kreatívak.
Hirdetés

Ha cigarettacsempészetről van szó, végtelen az ily módon meggazdagodni vágyók fantáziája: Máramaros megyében siklóernyővel juttatták át az ukrán-román határon a dohányárut, Szatmár megyében pedig repülőről dobtak le egy törvénytelen szállítmányt.

A Máramarosszigeti Határrendészeti Főfelügyelőség szerint Ukrajnából érkező siklóernyővel csempésztek át ismeretlenek 14 600 doboz cigarettát a megyébe. A pénteki közlés szerint a több mint 100 ezer lej értékű szállítmányt egy határhoz közeli kukoricásban találták meg. Radu Lungu, a felügyelőség szóvivője elmondta, nem számít újdonságnak, hogy az illegálisan kereskedők ezt a módszert választják. Korábban a zöldhatáron át csónakban, búvárfelszerelésben, a hegyekben lovas szekérrel is próbáltak cigit átcsempészni Romániába, melyet egyébként Romániában az ukrajnai ár többszöröséért lehet értékesíteni.

Radu Lungu elmondta, tavaly a határőrök 4,5 millió euró értékű cigarettát koboztak el.

A szóvivő szerint a csempészet mértéke növekvőben van – a tavaly felfedezett esetek száma 2 százalékkal volt nagyobb a tavalyelőtti értéknél.

Hirdetés

Csütörtökön hajnalban Túrterebesen a szatmári határrendészek járőröző egységei furcsa zúgásra lettek figyelmesek hajnali 4 órakor a román-ukrán határszakaszon. A zúgás egyre erősödött s ekkor már nyilvánvalóvá vált, hogy egy könnyű kisrepülő vagy sportrepülő motorhangjáról van szó. A gép átrepült az országhatáron, kisebb kört írt le Románia légterében, majd visszatért az ukrán légtérbe. Mivel nyilvánvaló volt, hogy a légi járműből valamit ledobtak országunk területére, a határrendészek és a speciális alakulatok nagy erőkkel kezdték meg a terület felderítését és átfésülését. Túrterebes határában, egy kukoricatábla közepén aztán ki is derült, mi érkezett: 20 nagyméretű, fekete fóliába burkolt csomagot találtak, melyekben összesen 10 000 doboz, ukrán zárjeggyel ellátott, Jin Ling márkájú cigaretta volt, több mint 88 000 lej értékben.

Eddig a legextrémebb megoldásokkal a nagytarnai határrendészek találkoztak, ahol útvonalra betanított lovak és sárkányrepülők igénybe vételével is dolgoztak az illegálisan bizniszelők, máramarosszigeti társaik pedig szinte naponta fognak el cigarettával megtömött gumicsónakokat és búvárruhában, a víz alatt csempészőket a Tiszán.
 

Hirdetés