Az ANAF kiveri a manelistákat Romániából?

Ki a kufárokkal a templomból! Lesz itt rend, bakker! Sőt, tuláj doamnyé!
Hirdetés

A minap beszámoltunk arról, hogy az országos adóhatóság (ANAF) nekimegy a gazdagoknak. Az akció kapcsán az ANAF elnöke, Gelu Stefan Diaconu kijelentette: „Mindegy, hogy közéleti személyiségekről, manele-énekesekről vagy uzsorásokról van szó, számunkra mindannyian csupán adófizetők, akiknek bevallási kötelezettségeik vannak. Előbb-utóbb mindenkinek el kells zámolnia azzal, hogyan szerezte a vagyonát.”

Ez elég komolyan hangzik. És ilyenkor a gazdagok általában igyekeznek meghúzni magukat, vagy, helyzettől függően, tisztára mosni a szennyest, szóval valamilyen módon becsületes adófizetőnek feltűnni.

Nos, nem így a manele-énekesek. Ezeknek a „dalművészeknek” (érdemes megnézni az alábbi videót) rohadtul nem tetszik, hogy az ANAF a kincsesládáikban akar turkálni. Cornelia Catanga, a műfaj egyik jeles képviselője így nyilatkozott: „Ha az ANAF meg akar minket adóztatni, hát elmegyünk külföldre, mint az orvosok.”

(Zárójel: Cornelia Catanga nemrég arról híresült el, hogy zenélés közben felment a színpadra és virággal dobálta meg az épp Bukarestben koncertező Kenny Garrett Grammy-díjas szaxofonost, aki végül saját kezűleg kísérte le a csökönyös és, elnézést, nagyonhülye „művésznőt” a színpadról.)

Elképzelhető, hogy az adóhatóságnak sikerül az a csoda, amely egyetlen művelődési miniszternek, entellektüel véleményvezérnek, kultúrhérosznak sem? Kiebrudalni a manelét a mioritikus hazából? Nem tudjuk. De kíváncsian figyeljük a fejleményeket.

Hirdetés