Augusztusban már osztozunk a bringákon?

Boc legújabb ígérete: augusztusban már tesztelni fogják a kolozsvári bikesharing rendszert. Mondjuk ígérni már ígérte párszor.
Hirdetés

Augusztusban indul a kolozsvári bikesharing rendszer tesztüzeme – nyilatkozta Emil Boc polgármester a Napoca FM rádiónak, ami teljesen megható annak fényében, hogy a bringák napelem működtette dokkoló állomásai évek óta várják, hogy ne csak a graffitizők használják őket. Maguk a kék kerékpárok tavaly nyár óta fogják a port egy raktárban.

Gheorghe Șurubaru alpolgármester július elején még azt mondta, hogy már július közepén indítják a tesztüzemet. Boc a sokadik határidő-módosítást most annak tudta be, hogy egyrészt be szeretnék fejezni egyes központi utcák felújítását, és ezeken is bringasávokat létrehozni, másrészt közbejött az Untold Fesztivál.

De már folyik a technikai felszerelés utolsó ellenőrzése, a dokkolók, számítógépes programok és a felszerelés összehangolása, hogy eleinte kevés számú önkéntessel próbálják ki a rendszert.

Az ötven dokkoló állomás között egy órán át lehet ingyenesen bringázni, az időtúllépésért fizetni kell majd. 43 ilyen állomás Kolozsvár területén lesz, 4 Szászfenesen és 3 Apahidán az eredeti elképzelések szerint.

A bringasávok egy részét tavasztól pirosra festették Kolozsváron, illetve újakat hoztak létre a külső kerületekben (Monostor, Mărăști, Kerekdomb, Írisz telep, Tóköz).

Hirdetés

Az eredeti projekt büdzséje 17 millió lej volt, amelynek nagy részét az Európai Unió állta, kisebb részét a központi költségvetés, illetve a három település helyi költségvetése, de a sok óvás, halasztás és új szerződéskötés megemelte a kiadásokat.
 

Fotó: Szabó Tünde

Hirdetés