Illegálisan támogatta a megyei tanács az ortodox egyházat

A Számvevőszék találta törvénytelennek, ahogy a Kolozs megyei tanács beszállt az ortodox campus építésébe.
Hirdetés
Tavaly is, idén is jelentésben figyelmeztette a Számvevőszék a Kolozs megyei tanácsot, hogy illegálisan támogatta az ortodox egyház Kolozs megyében illetékes érsekségét abban, hogy felépítse a Nicolae Ivanról elnevezett egyetemi campust – írja a Ziua de Cluj.
 
A tavalyi jelentés szerint (az egyébként a campus szomszédságában lévő) megyei tanács 143 ezer lejjel társfinanszírozta a teológiai campus építését úgy, hogy az érsekség nem kivitelezett munkálatokat számolt el. A Számvevőszék most nyáron is ellenőrizte a megyei tanácsot, és azt találta, hogy a tavalyi év során több mint 107 ezer lejjel támogatta törvénytelenül az érsekséget ugyanannak a szerződésnek a keretében.
 
A társfinanszírozási szerződés teljesítése során a megyei tanács olyan számlákat is elfogadott elszámolásként, amelyeket a szerződéskötéskor már elkezdett vagy be is fejezett munkálatokért állítottak ki, illetve olyankor is fizetett az érsekségnek, amikor az nem tudott számlákkal vagy más igazoló dokumentumokkal szolgálni a szerződés engedélyezte költségekről – idézi a Ziua de Cluj a Számvevőszék jelentését.
 
A Számvevőszék most felszólította a Kolozs megyei önkormányzat vezetőit, hogy állapítsák meg a helyi költségvetésnek okozott kár mértékét az egyházaknak adott támogatások ügyében, ahol az elszámolás dokumentumai nem igazolják a ténylegesen elvégzett munkát, és intézkedjenek az okozott kár megtérítése érdekében. A Számvevőszék arra is felszólította a megyei tanácsot, hogy figyeljen jobban oda a jövőben, hogyan használják fel az általa nyújtott támogatásokat.
 
A megyei tanácsot ügyvivői minőségben Vákár István RMDSZ-es politikus vezette 2014 júniusától idén június 10-ig. Tavaly a korrupció miatt letartóztatott Horea Uioreanut váltotta, utódjául a szintén PNL-s Mihai Seplecant választották meg.
 
Az említett épületegyüttest 2013 decemberében avatták fel Victor Ponta kormányfő jelenlétében. Jelen voltak azok az aktivisták is, akik a közeli Coastei utcából jogtalanul kitelepített romákat képviselték, és akik szerint azért lakoltatták ki a közelből az illető családokat, hogy a telket az ortodox egyház használatába adják. 
 
Két évvel korábban mintegy 70 családot telepítettek ki Coastei utcai lakásaikból annak ellenére, hogy egy részük szerződéssel, napra készen fizetett lakbér ellenében lakott ott, másrészt törvény tiltja a kilakoltatást télvíz idején.

Hirdetés