Nagy nyomással mosták le Mátyás talapzatát

Egész délután sistergett ma a Mátyás-szobor: levegő, víz és üvegszemcsék keverékével takarították a festékkel leöntött talapzatot.
Hirdetés

Megkezdték ma a múlt héten festékkel leöntött Mátyás-szoborcsoport letakarítását. Nagy Benjámin restaurátor az MTI-nek elmondta, hogy a szemcseszórásos technológiát alkalmazzák. Az eljárás során levegő, víz és üvegszemcsék keverékének a nagy nyomású nyalábjával távolítják el a kő talapzat festékkel leöntött felső rétegét. 

A restaurátor hozzátette, a festék nemcsak a talapzatot, hanem a bronz szobrot is érte. A szakember elmondta, a bronzról csak a védőréteggel együtt tudták eltávolítani a festéket, így új bevonatot kell rávinni a károsodott részekre. A restaurátor szerint a tisztítási művelet több napig fog tartani.
 
 
A Mátyás-szobor tisztítása
 
A festékréteget eltávolító technika
 
Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere az MTI-nek elmondta, a város 4500 lejt költ a mostani azonnali beavatkozásra, azonban a költségvetés-kiegészítésből további 70 ezer lejt szán arra, hogy a szoborcsoportra és a más értékes műemlékekre graffity elleni bevonat kerüljön, amely könnyen eltávolíthatóvá teszi az esetleges újabb festékréteget.
 
A Mátyás-szoborcsoportot múlt héten, vélhetően szerdára virradóan öntötték le ismeretlenek barna festékkel. A rendőrségnek egyelőre nem sikerült megtalálnia a tetteseket.
 
 
Mátyás király szobra
 
Lecsutakolták a lovat is
 
Fadrusz János alkotását 2010 és 2011 között restaurálták a magyar és a román állam támogatásával. A szobrot kétszer rongálták meg 2013-ban, akkor letörték az egyik bronzzászló rúdját, majd Mátyás király bal sarkantyúját görbítették meg.
 

Fotók: Szabó Tünde

 

Hirdetés