Tíz új buszt vásárolt Kolozsvár

Rövid, 12 méter hosszú, alacsony padlójú, légkondis buszokat vett a kolozsvári közszállítási vállalat. Ezek is lilák.
Hirdetés

Tíz új autóbuszt helyezett forgalomba ma reggel a kolozsvári közszállítási vállalat (CTP) – áll a városháza mai közleményében. Idén januárban a polgármesteri hivatal 40 új csuklós buszt helyezett forgalomba, amelyeket a lengyelországi Solaris Bus&Coach cégtől vásárolt.

A most bemutatott tíz busz kisméretű, 12 méter hosszú, Iveco Urbanway márkájú, és a Briaris’Ind S.A. cégtől szerezték be 9,3 millió lejért – közli a városháza.
 
Ezeket az új buszokat Euro 6-os rendszerű dízelmotor hajtja, 91 utast tudnak szállítani, közülük 27-et ülve. Alacsony padlójú járművek, a középső ajtó alatt felhajtó segíti a gyerekkocsik szállítását, ezek számára külön helyet képeztek ki. Légkondi, LED-es kijelző, hangosbemondó szolgálja az utasok kényelmét, külső és belső kamerák a biztonságát.
 
Az ajtók automatikusan nyílnak és záródnak, de a közlemény szerint sürgősségi esetben kívülről és belülről is ki lehet nyitni őket, ráadásul számolni is tudják a le-, illetve felszálló utasokat. A fedélzeti számítógép rengeteg más adatot is számontart és közvetít egy központi szerverhez. A buszokat új típusú, elektronikus jegy- és bérletkezelővel is felszerelték.
 
A városháza 20 új trolibuszra is készül versenytárgyalást kiírni, mint írják, az utasok kényelméért és annak előmozdításáért, hogy egyre többen válasszák a városi közszállítást a személygépkocsik helyett.
 

Hirdetés