Na, hol épül Románia legmagasabb épülete?

És azt is megnézzük, melyek azok a tornyok, amiket a temesvári első maga mögé utasít.
Hirdetés

A Iulian Dascălu vezette Iulius cégcsoport nekifogott az Openville Temesvár nevű épületegyüttes „megalkotásának”, potom 220 millió dollárral a zsebében. Ez gyakorlatilag Románia nyugati részének legnagyobb ingatlanberuházása.

Lesz itt minden, mi üzletnek ingere. Elsősorban sok-sok iroda, ahol sok-sok üzletember sok-sok pénzt forgat majd. Aztán lesz – ki hitte volna – egy nagy mall. Aztán lesz park, meg multiplex mozik, meg üzletek, meg kocsmák, meg ami még belefér.

Az építkezés idén ősszel kezdődik, és az első szakasz 2017-ben zárul le. A dolog külön pikantériája hogy az Openville részeként megépül Románia új magasságrekorder épülete is, egy 24 emeletes, 155 méter magas irodatorony.

No de lássuk, melyek azok az épületek, amelyeket az Openville tornya eggyel lejjebb taszít a rangsorban. És kezdjük hátulról.

10. Bukarest Financial Plaza: 83 méter magas. Az 1989-es rendszerváltás után emelt első impozáns irodaépületet 1997-ben adták át. Ő kerül le a legmagasabbak tízes listájáról az Openville Temesvár átadásának pillanatában.

9. A temesvári ortodox katedrális: 83,7 méter magas. Az időközben műemlékké nyilvánított katedrálist 1936-ban kezdték építeni, és 10 évvel később adták át, Mihály király és az akkori miniszterelnök, Gróza Péter jelenlétében. A román ortodoxia valóságos Godzillája.

8. A Parlament épülete: Bukarest, 86 méter magas. A Nép Házaként elhíresült, „nehézvegyes” stílusú kolosszust Nicolae Ceaușescu Aranykorában kezdték építeni és 1997-ben adták át. A világ második legnagyobb civil célokra használt adminisztrációs épülete összesen három milliárd euróba került, egy 2006-os becslés szerint. Jó példa arra, hogy sok pénzből is lehet iszonyú ronda házat építeni.

7. BRD torony: Bukarest, 87 méter magas. A 19 emeletes épületet villámgyosan, 16 hónap alatt húzták fel, és 2004-ben adták át. Semmi különös, profi meló.

Hirdetés

6. Asmita Gardens: Bukarest, 92, 2 méter magas. Na, ez nem irodaház, hanem lakóépület-együttes. Vannak ott alacsonyabb és magasabb tornyok, összesen 7 darab. A legmagasabb torony, a T3 tetején található Románia legmagasabban fekvő lakása. A boldog tulajdonos potom 372 000 euróért tudhatja magáénak ezt az unikumot.

5. A szatmárnémeti Közigazgatási Palota: 97 méter magas. Erdély legmagasabb és egyben legrondább épülete szintén a Ceaușescu-korszak terméke. 12 éven át épület, 1972 és 1984 között. A brutális szocreál betonszörnynek egy magas és három alacsonyabb tornya van. A kis tornyok az együtt élő nemzetiségeket (román, magyar, szász) hivatottak jelképezni, míg a magas a közöttük levő egyetértést. Na hiszen!

4. A Szabad Sajtó Háza (a volt Scînteia Ház): Bukarest, 104 méter magas. Szovjet mintára épült, alig öt év alatt, és 1957-ben adták át. Jelenleg eléggé rozzant állapotban van, a szakma szerint  kábé 100 millió euróba kerülne a felújítás. Kérdés, megéri-e.

3. Bukarest Tower Center: 106,3 méter magas. Irodaház, 26 emeletes, 2007-ben adták át. Ismét semmi különös, hacsak az nem, hogy hosszabb ideig Kísértettoronynak nevezték, mert jogi perpatvar miatt üresen állingált.

2. A bukaresti lifttesztelő torony: 114 méter magas. Európa-rekorder, ugyanis a vén kontinens legmagasabb lifttesztelő tornya, és egyben Bukarest legmagasabb ipari épülete. Ceaușescu elnök utasítására építették meg, 1988-ban adták át, és a Nép Házában működő liftek tesztelésére szolgált. Az egyetlen betondarabból készült torony jelenleg Ion Țiriac ex-teniszcsillag, üzletember tulajdonát képezi, és a leginkább földrengésbiztos épület Romániában. Könnyű kitalálni, hova menekül Țiriac mester a haverjaival földrengés idején.

1. Sky Tower: Bukarest, 137 méter magas. Jelenleg ez Románia legmagasabb épülete. 37 emeletes irodaház, 2012-ben adták át, és öt naponta húztak fel egy-egy emeletet. Ki lehet számolni, hány nap alatt készült el. De hamarosan a második helyre szorul. Amikor Temesvár lesz az ország legmagasabb tornyának otthont adó város.

Hirdetés