Légy híres román népzenész, vezethetsz részegen!

Megbocsátottak az ügyészek a kolozsvári hírességnek, aki öt üveg bor után ült kocsiba.
Hirdetés

A kolozsvári Dumitru Fărcaş évtizedek óta nagyon népszerű Romániában, mivel tárogatóján szépen fújja a mioritikus népi dallamokat. Ez, úgy tűnik, elegendő ok ahhoz, hogy büntetlenül vezethesse kocsiját –

részegen.

Tavaly novemberben Fărcaş hazafelé tartott egy népzene-fesztiválról, amelyet az ő tiszteletére rendeztek Kolozsváron. Mivel hajnali egy óra volt, a kocsiján pedig nem égtek a fények, a rendőrség megállította, igazoltatta és az alkoholszondát is megfújatta vele. Később, a vérvétel után kiderült, hogy 1,05 g/ezrelék a véralkoholszintje.

A szemtanúk szerint mielőtt kocsiba ült,

Fărcaş öt üveg bort ivott meg.

Az ügyben persze bűnvádi eljárás indult, csakhogy a kolozsvári ügyészek ejtették a vádat. Azzal indokolták a döntést, hogy Dumitru Fărcaş őszintén megbánta tettét, ráadásul száz métert sem vezette a kocsit, senkit nem veszélyeztetett, mivel – éjjel lévén – az utcák kihaltak voltak.

Az ügyészek szerint az 1,05 g/ezrelék alkoholszint „viszonylag alacsony”, a tettes első ízben szegte meg a törvényt, 78 éves, egyetemi tanár a Zeneakadémián, számos díj és kitüntetés birtokosa, a Tîrgu Jiu-i egyetem díszdoktora, ráadásul Kolozsvár, Bukarest és Nagybánya díszpolgára, akit Románia elnöke a Hűséges Szolgálatért Érdemrenddel tüntette ki.

Hirdetés

És ennyi.

Fărcaş ellen nem indult eljárás,

nincs priusza, pusztán azért, mert híres ember.

Dumitru Fărcaş egyébként a kolozsvári Prodvinalco szeszesital-gyár reklámarca.

Hirdetés