43 honatyának szűnt meg a mandátuma három év alatt

A Mediafax leltárt készített a lelépett vagy leléptetett parlamenti képviselőkről és szenátorokról. A listát a bebörtönzött politikusok vezetik.
Hirdetés

Az elmúlt három évben összesen 43 parlamenti képviselő és szenátor mandátuma szűnt meg. Az okok között elsőként a bebörtönzést, másodikként pedig az előreléptetést említhetjük. Négyen összeférhetetlennek bizonyultak, hárman meghaltak, hárman pedig személyes okok miatt hagyták ott a parlamentet.

De vegyük szépen sorba

A ciklus kezdete óta nyolc honatya mandátuma szűnt meg jogerős bírói ítélet miatt. Tizenegyen  döntöttek önszántukból, hogy távoznak a parlamentből, mert meggyűlt a bajuk a törvénnyel. Hogy néhány esetet is említsünk a Képvielőházból: Gigi Becalit három, Nicolae Vasilescut négy, Relu Fenechiut és Monica Iacob-Ridzit öt, Gheorghe Comant pedig egy év letöltetendő börtönbüntetésre ítélték korrupció miatt. A romániai bürokráciáról elég sokat elárul a két évre ítélt Gigi Neţoiu esete, aki az ítélethozatal után még egy évig gyakorolta hivatását. A Szenátorok közül Antonie Solomont három évre, Sorin Roşca Stănescut két év és négy hónapra börtönözték be.

Akik önszántukból mondtak le

A „tisztességesebb” képviselők még azelőtt lemondtak mandátumukról, mielőtt ítélet született volna az ellenük folyó eljárásban. A Mediafax külön kiemeli Markó Attilát, az első olyan képviselőt, aki az Interpol körözése alatt áll. Egy újabb magyar név, az Olosz Gergelyé is felmerül azok között, akik önszántukból mondtak le, miután büntetőeljárás indult ellenük.

Tizenhárom politikust felfelé buktattak, öten például európai parlamenti képviselők lettek. A többiek fontos állami intézmények élére kerültek.  Hárman meghaltak: Mircea Grosaru, Ştefan Stoica és Octavian Bot.

Hirdetés

2012-ben egyébként 412 képviselőt és 176 szenátort szavazott meg a nép. Akiknek megvan még a mandátumuk, azok 2016 végén, az újabb parlamenti választásokig maradnak tisztségükben – ha a DNA is úgy akarja.

Fotó: pressalert

Hirdetés