Több mint 9400-an jutottak be a BBTE-re

Végetért a felvételi a Babeș–Bolyai Tudományegyetemen: kevesebb tandíjmentes hely maradt betöltetlen, mint tavaly.
Hirdetés

Pénteken zárta a 2015-ös nyári felvételi időszakát a BBTE, több mint 9400 középiskolát végzett diák jutott be a kolozsvári egyetemre – áll a BBTE mai közleményében. 

Az egyetemen működő 21 kar közül a Testnevelés és Sport, a Jogtudományi, valamit az Üzletkötő Karon teltek be teljesen a térítésmentes helyek.
 A 17 magyar nyelvű képzést is biztosító kar közül a Testnevelés és Sport, a Jogtudományi, a Biológia, a Pszichológia, a Neveléstudományi, illetve a Színház és Televízió karokon fogytak el az államilag támogatott helyek.
 
A nyári felvételi időszak lezárásával összesen 417 államilag támogatott hely maradt, ez az előző évhez képest 217-tel kevesebb. 
A sikeres nyári felvételi időszak következtében a magyar tagozat az őszi felvételi időszakra csupán 150 ingyenes helyet tud biztosítani, ez a szám előző évben 229 volt. 
 
A roma nemzetiségű diákok számára fenntartott 60, szintén államilag támogatott helyből 22 telt be, valamint a Moldovai Köztársaságból érkező diákok számára meghirdetett térítésmentes helyekből is megmaradt 6 darab az őszi időszakra. 
 
A BBTE mesterképzéseire meghirdetett, államilag támogatott helyek 85 százaléka telt be, ez az adat számszerűsítve 3500 felvételizőt jelent, azonban három egyetemi kar, a Jogtudományi, Bölcsészettudományi és a Színház és Televízió, csupán az őszi szesszióban hirdet felvételit. 
 
További részletek az egyetem felvételivel foglalkozó központi honlapján, valamint a karok honlapján olvashatók.
 

 

Hirdetés