Újabb skót népszavazás jöhet a függetlenedésről

Nagy-Britannia EU-tagságáról szóló referendum is befolyással lehet Skócia függetlenedési törekvéseire.
Hirdetés

Alex Salmond volt skót miniszterelnök szerint „elengedhetetlen”, hogy Skócia ismét népszavazást tartson függetlenségéről. Salmond a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette: csak az újabb referendum időpontja a kérdés.

Skóciában szeptember 18-án tartottak népszavazást a függetlenné válásról. A referendumon az elszakadást ellenző erők győztek 55,3 százalékos szavazataránnyal. A népszavazás után Alex Salmond távozott a skót kormány és a kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) éléről. Utódja – korábbi helyettese –, Nicola Sturgeon többször is kijelentette, hogy jóllehet az SNP változatlanul Skócia függetlenségére törekszik, nincs napirenden az újabb népszavazás kiírása belátható időn belül.

A szeptemberi skóciai népszavazás másnapján David Cameron brit miniszterelnök is leszögezte, hogy a referendum

a skóciai függetlenség kérdését „egy nemzedéknyi, talán egy egész életnyi időre rendezte”, és nincs mód az ismétlésre.

Alex Salmond azonban a vasárnapi BBC-műsorban kijelentette: a brit kormány által Nagy-Britannia EU-tagságáról tervezett népszavazás az egyik olyan fő tényező, amely az újabb skóciai népszavazás felé „tereli a dolgokat”.

Hirdetés

Salmond szerint ez akkor vezethet ismét függetlenségi referendumhoz Skóciában, ha a skótok többsége a brit EU-tagság fenntartására szavaz, ám a jóval népesebb Anglia választóinak zöme ezzel ellentétesen voksol, és „az angol szavazók Skóciát is kirángatják az EU-ból”. Erre az esetre egyébként a jelenlegi skót miniszterelnök, Nicola Sturgeon is kilátásba helyezte a skót függetlenségi népszavazás megismétlését. Sturgeon nemrég a BBC-nek nyilatkozva kijelentette: ha a skótok többsége a brit EU-népszavazáson az EU-tagság mellett voksol, miközben az Egyesült Királyság többi részének lakossága a kilépést pártolja, az egyben

azt is erőteljesen jelezné, hogy a skót közvélemény az újabb függetlenségi népszavazás kiírását szeretné.

A skót kormányfő szerint ennek elkerülésére a brit kormány által meghirdetett, legkésőbb 2017 végéig esedékes EU-tagsági népszavazáson a „dupla többség” elvét kell érvényesíteni. Az elképzelés alapján ahhoz, hogy Nagy-Britannia kilépjen az Európai Unióból, nem lenne elég az, hogy országos átlagban a többség erre szavazzon, hanem arra is szükség lenne, hogy az Egyesült Királyságot alkotó négy országrész – Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország – mindegyikében is a választók többsége ezt megszavazza. Vasárnapi brit sajtóértesülések szerint David Cameron brit miniszterelnök már jövő júniusra szeretné kiírni a brit EU-tagság sorsáról döntő népszavazást.

Hirdetés