Az Igazi Székely Heineken

Csak félig székely az Igazi Csíki Sör és a Székely Sör – a másik fele ugyanúgy holland és vegyes, mint a Heineken.
Hirdetés

Kinyomozta az Átlátszó Erdély blog a székely identitást legjobban meglovagoló sörmanufaktúrának a tulajdonosi hátterét. Kiderült, hogy az Igazi Csíki Sör és a Székely Sör gyártója csak „félig székely”, a másik fele egy hollandiai cégé. Annak ellenére, hogy honlapján a csíkszentsimoni gyártó azt állítja magáról: „helyi többségi tulajdonban” áll.

A cégadatok szerint a 2013 októberében bejegyzett S.C. Lixid Project S.R.L.-t jelenleg fele-fele arányban birtokolja a vitatott székelyföldi törpe vízerőművek révén ismertté vált Lénárd András vállalkozó, valamint egy hollandiai cég, a Lixid Holding BV. Lénárd és a Lixid Holding BV fele-fele arányban járult hozzá a cég mintegy 100 ezer euróra rúgó alaptőkéjéhez is.
 
A hollandiai cégnek két alapítója van: egy Londonban bejegyzett, egyszemélyesnek tűnő cég, amelynek egy ír ügyvéd, Conor Delaney a tulajdonosa, illetve egy szlovákiai cég, amely egy szeszes- és üdítőitalra szakosodott cégcsoport tanácsadással foglalkozó tagja.
 
Természetesen nem bűn külföldi tőkét Székelyföldre csábítani, sőt. Ezentúl kicsivel kevésbé lesz hihető, hogy a Csíki Sör Manufaktúrának és a Heinekennek a Csíki sör névért folytatott pereskedése valóban az autentikusan székely Dávid és a holland irányítású multi Góliát küzdelme.
 
A Csíki sör nemrég nyerte el a Régiók Díját a Magyar Termék Nagydíj pályázaton, ahol kiemelten fontos a hagyományok és a helyi identitás beépítése a termékbe.
 
További részletek és megvilágító erejű ábrák az alábbi linken.

Hirdetés