Ukrajna: jön a polgárháború? Parancsmegtagadásra szólít a szélsőséges parancsnok

Dimtro Jaros, a Jobboldali Szektor vezetője kikelt az ukrán vezetés ellen.
Hirdetés

A Kijevből érkező törvénytelen parancsok megtagadására szólította fel az ukrán fegyveres erők, az önkéntes zászlóaljak, a nemzeti gárda és a határőrség katonáit, valamint a rendőrség és a nemzetbiztonsági szolgálat munkatársait Dmitro Jaros, a Jobboldali Szektor (PSZ) vezetője, az ukrán parlament képviselője szombati Facebook-bejegyzésében.

„Ahogy a (Munkács környéki) erdőkben mondták a fiúk (a PSZ bujkáló fegyveresei), senki nem veheti el tőlünk az utolsó harc jogát… Az ukrán fegyveres erőkben, az önkéntes zászlóaljakban, a nemzeti gárdában, az Ukrán Biztonsági Szolgálatban (SZBU), a rendőrségnél és a határőrségben szolgáló minden bajtársamat arra szólítok fel, ne teljesítse a hatalmat kezükben tartó üzérek bűnös parancsait” – idézte Jaros mondatait a 112.ua ukrán hírportál.

A PSZ vezetője azt is megjegyezte:

miközben az ukrán harcosok vérüket ontják a haza védelmében, a hatalom milliárdos vagyonokat halmoz fel,

és mindent megtesz annak érdekében, hogy „ez a háború minél hosszabb ideig tartson”. „Állítsuk meg a magas hatalmi körök államelnöki hivatalban ülő árulóit, akik destabilizálni akarják a helyzetet a hátországban, át akarják adni területeinket az ellenségnek, fel akarják számolni a katonai és civil önkéntes mozgalmat… Le az árulókkal!” – zárta bejegyzését közösségi oldalán Dmitro Jaros.

Az egy hete Munkácson történt fegyveres összetűzés kapcsán péntek esti kijevi sajtótájékoztatóján Jaros élesen bírálta az ukrán elnököt. Kritikus mondatait a vezető ukrán médiumok nem idézték. A Gazeta.ua kijevi hírportál tudósítása szerint a PSZ vezetője azt mondta: „úgy látom, hogy

Ukrajna elnöke nem felel meg hivatali beosztásának, sem mint a hadsereg főparancsnoka, sem pedig mint az államot hatékonyan igazgatni képes ember.

Hirdetés

Ezért, úgy vélem, itt már szólni kell az elnök lemondásáról, a parlament feloszlatásáról, amely, szerintem, ugyanolyan zsinóron rángatott bábu, mint amilyen korábban volt. És, természetesen, szólni kell a kormány lemondásáról”. Vagyis rendszerszerű megközelítésre van szükség, minőségileg új „koordinátarendszert” kell kiépíteni az államban, e nélkül egyszerűen nem számíthatunk változásokra – mondta a PSZ vezetője.

Szombaton a PSZ bejelentette, hogy – amint Jaros az interjújában még időpont nélkül jelezte – kedd este népgyűlést (vicsét) tart Kijev központi terén, a Majdanon.

Egy hete Munkácson három halálos áldozatot követelő fegyveres összetűzés történt Mihajlo Lanyo ellenzéki parlamenti képviselő testőrei és a Jobboldali Szektor emberei között, vélhetően a csempészpiac felosztása körüli ellentétek miatt. A rendőrökkel a város melletti autóúton vívott tűzharc után a PSZ mintegy tíz fegyverese bevette magát a közeli erdőbe, őket azóta nagy erőkkel keresik a hatóságok.
 

Hirdetés