Tíz polgármesteri hivatal maradt polgármester nélkül

Ennyi bűnvádi eljárás van ugyanis folyamatban polgármesterek ellen. Egyesek még csak be sem tehetik a lábukat abba a hivatalba, melynek élére a szavazópolgárok választották meg őket.
Hirdetés

A romániai közigazgatás történetében példátlan helyzet állt elő a korrupcióellenes ügyészség (DNA) ügyködése miatt. Összesen tíz olyan város/település/fővárosi körzet van, melynek első embere ellen bűnvádi eljárás van folyamatban, így üresen áll a polgármesteri szék.

A fővárosban két hírhedt polgármester – Marian Vanghelie és Andrei Chiliman – ellen is eljárás indult azzal a váddal, hogy kényük-kedvük szerint költötték a közpénzt

Jászvásár (Iaşi) elöljárója, Gheorghe Nichita 12 évig vezette a várost, ehhez képest jelenleg csupán egyszerű látogatóként lépheti át a városháza küszöbét. A polgármestert azért függesztették fel a tisztségéből, mert a vád szerint a helyi rendőrség alkalmazottaival kémkedett szeretője után, aki szintén az önkormányzatnál dolgozott.

Brassó polgármestere, George Scripcaru azért nem teheti be a lábát a hivatalába, mert nem találkozhat az ellene indult bűnvádi eljárás dossziéjában gyanúsítottként vagy tanúként szereplő személyekkel.

Konstanca volt polgármestere, a botrányhős Radu Mazăre májusban mondott le, miután korrupcióval vádolták meg. Az előzetesből való szabadulása után a volt elöljáró azt nyilatkozta: inkább a tengerparton tölti idejét, hogy nehogy ismét az ügyészek által gyanúsnak megítélt ügyletekbe keveredjen, és újabb eljárást indítsanak ellene.

Hirdetés

Két székelyföldi város, Csíkszereda és Gyergyószentmiklós is polgármester nélkül maradt. A hargitai megyeszékhely volt polgármestere, Ráduly Róbert 11 évig látta el a város vezetését. Ellene három rendbeli hivatali visszaélés miatt emelt vádat az ügyészség. Gyergyószentmiklós MPP-s polgármesterét, Mezei Jánost hivatali visszaéléssel és zsarolással gyanúsítja az ügyészség egy olyan telek eladása miatt, amely a gyergyószentmiklósi és a budapesti V. kerületi önkormányzat közös cégének, a Monturist Kft.-nek a tulajdonában volt.

A következő helyhatósági választásokig egyébként a lemondott vagy felfüggesztett elöljárók teendőit ideiglenesen az alpolgármesterek vették át.

Fotó: bzi.ro

Hirdetés