Még a magashegyi turistaúton is zavar egyeseket a magyar felirat

A Kelemen-havasokban kialakított turistaútvonal egyik tájékoztató tábláján semmisítették meg a magyar szöveget.
Hirdetés

Tényleg csúcsszinten van Romániában a magyarellenesség: ismeretlenek kitartó munkával letörölték a magyar feliratot az egyik négynyelvű tábláról a Kelemen-havasokban kiépített turistaútvonal mentén.

Az esetről Vajda György marosvásárhelyi újságíró adott hírt Facebook-oldalán, majd a Népújság hasábjain.

A turistautat a 2001-ben létrehozott Tăşuleasa Social nevű civil szervezett tette rendbe, többek között

kitalálták, hogy turisztikai látványosságként építsék ki a Habsburg Birodalomban megépített, majd később az Osztrák–Magyar Monarchia által is használt 43 km-es, ún. Mária Terézia utat.

Ezt évszázadokon keresztül a határőrség, illetve a két világháborúban a Kelemen-havasok 2000 méteres bérceire kiépített frontvonal ellátására használták. Még most is látszanak a lövészárkok, a határőrbódék alapjai stb. A Tăşuleasa Social a Via Maria Theresia projekt keretében tematikus ösvényt épített ki.

Támogatóknak köszönhetően történelmi ismeretterjesztő táblákat, jelzőoszlopokat helyeztek ki, pihenőhelyeket alakítottak ki, a tavaly hegyi maratonversenyt is szerveztek. Az utat ezentúl nem hadászati célra használják, hanem a túrázóknak, a maratonistáknak, a hegyikerékpározóknak építették ki. Az út mentén olyan táblákat helyeztek ki, amelyek az út történetéről, építőiről, használóiról adnak információt, ugyanakkor rávilágítanak a helyes viselkedésmódra, melyet a hegyekben kell tanúsítaniuk a turistáknak, illetve felhívják a figyelmet a természetvédelmi szabályokra. Mi több, a terv hosszú távú célkitűzései között az is szerepel, hogy ily módon próbálnak harcolni erdeink megmentéséért, az illegális kitermelés csökkentéséért.

Hirdetés

Az egyesület az információkat négy nyelven: románul, magyarul, angolul és németül írta ki. Az egyik ilyen táblát az útvonal legforgalmasabb csomópontjához helyezték ki, az 1705 méter magasan levő Negoj-nyeregbe, ahonnan a legkönnyebben lehet megközelíteni a Kelemen-havasok legmagasabb csúcsát, a 2100 méteres Pietroszt, ugyanakkor a nyeregből folytatni lehet az utat a 12 Apostol nevű sziklákon át Borgóprundig – gyakorlatilag ez a legrövidebb átjáró Erdély és Moldva között.

Azoknak a turistáknak, akik idén július 11-én arra jártak, szomorúan kellett tapasztalniuk, hogy a magyar nyelvű szöveget letörölték.

Mit is mondhatnánk? Ha nem lenne egy utolsó, soviniszta barom, ezúton gratulálnánk az elkövetőnek, hogy azt követően, hogy ilyen magasra fölmászott, még egyébre is volt energiája a kitartó, sípoló zihálás mellett. Így viszont csak annyit tudunk neki kívánni, hogy ennél nagyobb öröme ne nagyon legyen mostanában.

Fotó: Facebook/Vajda György

 

Hirdetés