Van autója, de nincs még mentőkönyve? Gyorsan szerezze be!

Baleset esetén ezzel könnyítheti meg a műszaki mentést végző katasztrófavédelmisek munkáját.
Hirdetés

Életeket menthet a Román Autóklub (ACR) kezdeményezése, hogy az autósok egy internetről letölthető mentőkönyv segítségével támogassák a mentőegységek munkáját baleset esetén.
Menőkönyvnek azt a lapot nevezik, amely tartalmazza a gépkocsi legfontosabb karosszéria-elemeinek adatait, és amelynek a segítségével — baleset esetén — a kiszabadítást végző szakember hamarabb elvégezheti a mentési munkát.

Mindez azért szükséges, mert ugyanannak az autótípusnak a járművei a gyártási évjárat függvényében különbözhetnek egymástól. Történhet olyan szerencsétlen baleset, hogy oly mértékben roncsolódik az autó, hogy a kiszabadítást végző szakember nem tudja megállapítani az évjáratot, és ez megnehezíti a mentési munkát.

Több európai országban már bevezették ezt a mentőkönyvet és valós időmérés alapján mutatták ki, hogy harminc százalékkal csökken a kiszabadítási munka ideje a mentőkönyv segítségével. A mentőkönyvet a csb.acr.ro internetes oldalról tölthetik le (az internetes oldalon, a jobb oldali menüsorban található „Descarca Cartea de Salvare” parancsra klikkelve) a gépkocsitulajdonosok. Követve az utasításokat végül egy lapon megjelenik az autó karosszériája azokkal az elemekkel kiszínezve, amelyet a kiszabadítást végző szakember megért. Ezt az oldalt (egy lap) kell kötelezően színesben kinyomtatni, ezzel kell jelentkezni az ACR székhelyén (Szatmárnémetiben a Transilvania sugárúton hétköznaponként 9–17 óra között), ahol a lap felmutatásával egy matricát kap a sofőr.

Ezt fel kell ragasztani a szélvédőre, míg a menőkönyvet a napellenző mögé kell elhelyezni.

A mentőkönyv kinyomtatása nem kötelező, de hasznos lehet, ráadásul ingyenes.
 

Hirdetés