Így enyhítik a Partiumban és a Bánságban a kánikula következményeit

Légkondicionált konténer és vízosztás. Legalább ennyi.
Hirdetés

A Partiumban és a Bánságban beköszöntött a kánikula. Bár az alföldiek jobban hozzászoktak a nyári forrósághoz, azért az itt élőket is alaposan megviseli az izzó hőség, pláne hogy ilyenkor a felforrósodott aszfalt és az épületek is sugározzák magukból ilyenkor a hőt. Keddre 35-37, szerdára 38 fokot ígértek, de akár 40 fok is lehet. Lássuk, hogyan próbálják az érintett vidékeken elviselhetőbbé tenni a kánikulát.

Nagyváradon például évek óta olyan konténereket bocsát az önkormányzat a polgárok rendelkezésére, amelyekbe betérve némileg felfrissülhetnek, ha úgy érzik, hamarosan felforr az agyvizük. A 10 és 18 óra között nyitva tartó konténerek a Fő utca és a Nagysándor (Aurel Lazăr) utca sarkán, a Széles utcai (Decebal) piacon, a rogériuszi piacon és a nagypiac bejáratánál várják a hőguta elől menekülőket. A létesítmények légkondicionáltak, és természetesen hideg vizet is felszolgálnak bennük – emellett egy vagy két egészségügyi asszisztens is szolgálatot teljesít bennük. Ők vérnyomást is mérnek, és értelemszerűen elsősegélybe is részesítik azokat, akik rászorulnak.

Szatmárnémetiben a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet vízosztási akciót tart július 6. és 8. között a hőségre való tekintettel. Az akció hétfőn a Horea utca sarkán, a divatház előtt kezdődött, ahol 13 és 16 óra között a Caritas egyik munkatársa és két önkéntese osztotta a szénsavas és a szénsavmentes, lehűtött ásványvizet a járókelőknek.

A legmelegebb órákban olyan zsúfoltabb, árnyékmentes városrészeken osztják a vizet, ahol sokan megfordulnak. A mostani akció során szükség esetén vérnyomást is mérnek a Caritas-pontoknál, illetve — a mentőszolgálattal kötött együttműködésük részeként —, amennyiben nagyon rosszul érzi magát valaki, kérik a mentősök segítségét is. Mivel a meteorológusok a következő napokra is 35 Celsius-fok fölötti csúcshőmérsékletet jósoltak, a Caritas ma az I. C. Brătianu utcán, a Romtelecom előtt, míg holnap a Corneliu Coposu sétányon oszt vizet. A Caritas mellett a Nemzetközi Vöröskereszt önkéntesei is szerveznek vízosztási akciót.

Temesváron a Közegészségügyi Igazgatóság megnyitotta a kánikulai elsősegélynyújtó pontokat a megyeszékhelyen, amelyek a Nagypostán, az Opera előcsarnokában, a 700-as Piacon és a Józsefvárosi piacon működnek. A kánikulai akcióterv szerint az ötödik elsősegélynyújtó pont Lugoson nyílik meg, a Szakszervezetek Művelődési Házában.
 

Hirdetés