Ezer székely leány parádézott Csíkszeredában

Merthogy idén is megünnepelték az Ezer Székely Leány Napját.
Hirdetés

Nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy Csíkszeredában szombaton zajlott az Ezer Székely Leány Napja nevű esemény, amelyen ezúttal is több száz, székely (naná, majd udmurt) népviseletbe öltözött fiatal vett részt. Hogy miről is szól ez a rendezvény, megmondjuk, mert a Wikipédia nyomán mi is okosak vagyunk: az Ezer Székely Leány Napja a székely népviselet, néptánc és népzene évente megszervezett hagyományőrző találkozója, amelyre rendszerint július első szombatján kerül sor Csíkszeredában. Az évről évre megrendezett találkozó lehetőséget teremt a székely népviselet és népművészet értékeinek bemutatására, megőrzésére, népszerűsítésére.

Az 1931-es első rendezvény után néhány évig még sikerült megszervezni a találkozókat, majd 1990-ben elevenítették fel újra, megőrizve eredeti hagyományápoló szerepét.

Az esemény seregszemlével kezdődik, Csíkszereda főterén felvonulnak a székely falvak népviseletbe öltözött leányai és legényei, népi játékok bemutatásával, körtánccal szórakoztatják az összesereglett közönséget. Csíkszeredából együtt vonulnak ki a csíksomlyói nyeregbe Csík különböző vidékeiről és a Székelyföld távolabbi tájairól sajátos népviseletükben érkező, néptáncukat, népzenéjüket és népdalaikat magukkal hozó hagyományőrző csoportok.

A szentmisét követi a népviselet a népdal és a néptánc több órás ünnepe, a hagyományos népviseletbe öltözött csoportok bemutatkozása a nyeregben épült Hármashalom-Oltár színpadon.

 

Hirdetés