Victor Ponta is gazdasági szabadságharcot indít?

A román kormányfő meglehetősen harcias hangnemben beszélt az ország gazdasági függetlenségének megvédéséről.
Hirdetés

Majdnem elkerülte a figyelmünket – így járunk, ha nem lájkoljuk a csúcspolitikusok Facebook-profilját –, hogy Victor Ponta legutóbbi bejegyzésében olyan hangnemet üt meg, mintha ő lenne a bukaresti Alexisz Ciprasz.

Azt írja a miniszterelnök, hogy bár az adótörvénykönyvet teljes politikai konszenzussal fogadták el, a vállalkozói szférával egyeztetve, mégis, az ország gazdasági függetlenségének, prosperitásának és fejlődésének ellenségei bármit megtennének azért, hogy megakadályozzák az adótörvényben foglaltak alkalmazását. Ezért felhívást intéz minden jóérzésű románhoz, hogy alkossanak közös frontot az ország- és társadalomellenes törekvésekkel szemben. 

Ponta nem pontosítja, kiket ért a román gazdasági függetlenség ellenségei alatt, és azt sem, hogy pontosan mi váltotta ki harcias kifakadását, de a miniszterelnöki felhívásnak gyaníthatóan köze van a nemrég megszavazott áfacsökkentéshez, amelyet Románia nemzetközi hitelezői elleneztek. Az adócsökkentések következtében ugyanis 12 milliárd lejjel kevesebb pénz folyik be az államkasszába a jövő évben, így Romániának magasabb államháztartási hiánya lesz, mint amekkorát korábban vállalt, de a deficit nem haladja meg a román bruttó hazai termék (GDP) 3 százalékát. 
 
Amellett, hogy az áfa 24-ről 19 százalékra csökkent (és Ponta, illetve Eugen Teodorovici pénzügyminiszter szerint már január 1-je előtt bevezethető), az adótörvény egyebek mellett eltörli az osztalékadót, az ipari létesítményekre kivetett úgynevezett oszlopadót, valamint az üzemanyag pótlólagos, hét eurócentes jövedéki adóját. 

Hirdetés