Kitüntette Johannis a Kriteriont

A Kriterion pedig megjelentette Kuncz Aladár híres regényét, a Fekete kolostort. Jó napja volt a jobb napokat is látott kiadónak.
Hirdetés

Klaus Johannis államfő a Kulturális Érdemrend lovagi fokozatával tüntette ki a 45 éve alapított Kriterion Könyvkiadót, az erről szóló rendeletet szerdán írta alá. Johannis a kisebbségek nyelvének és kultúrájának ápolásában játszott meghatározó szerepéért adományozta a kitüntetést az 1970-ben kisebbségi kiadóként alapított Kriterionnak. 

Az elnöki rendeletben olvasható indoklás szerint a Kriterion a kisebbségi és a román kultúra kölcsönhatását is előmozdította, és sikerült elfogadtatnia a párbeszédet, egymás értékeinek kölcsönös elismerését a jó együttélés feltételeként.
 
A Kriterion Könyvkiadó alapító főszerkesztőjének emlékét ápoló Domokos Géza Egyesület elnöke, Domokos Péter arról tájékoztatta az MTI bukaresti irodáját, hogy a Kriterion az egyesület felterjesztésére kapta meg az állami kitüntetést. A 2007-ben elhunyt Domokos Géza húsz éven keresztül, 1990-ig vezette a romániai magyarság és a többi nemzeti kisebbség egyik legfontosabb szellemi műhelyévé vált kiadót.
 
Májusban a Balassi Intézet bukaresti központja szervezett konferenciát a kiadóról, amelyen Novák Csaba Zoltán történész felidézte: 1968-ban vetődött fel először egy romániai kisebbségi kiadó megalapításának gondolata azon a találkozón, amelyen a romániai magyar és a német kisebbség elitje találkozott az akkori román kommunista vezetőséggel.
 
Kuncz Aladár Fekete kolostorBartha Katalin Ágnes egyetemi oktató elmondta: a rendszerváltozás előtti időszakban a Kriterion 1987 könyvet magyarul, 623-at németül, 206-ot szerbül, 154-et ukránul, 151-et románul, 53-at jiddisül, 27-et szlovákul jelentetett meg.
 
A kiadó igazgatói tisztségét 1990-ben a politikai pályára lépő Domokos Gézától a magyar osztály addigi főszerkesztője, H. Szabó Gyula (a címlapképen) vette át. A finanszírozási gondok miatt nehéz helyzetbe került kiadó tevékenysége beszűkült, 1999-ben privatizálták. A ma Kolozsváron működő Kriterion kizárólag magyar nyelvű kiadó, és párfős szerkesztőséget működtet.
 
Ugyancsak szerdán jelentette be a kiadó, hogy megjelentette az egyik legjobb erdélyi magyar regényt, a Fekete kolostort. Ez a Kuncz Aladár-életműkiadás első kötete, szövegét a cenzúrázott részek visszaírásával hetven év után állították helyre.
 
A Feljegyzések a francia internáltságból alcímet viselő regény eredeti kiadásának képanyagát is hiánytalanul közlik az eredeti képaláírásokkal együtt. A kötetben néhány új, az eddigi Fekete kolostor-kiadásokban közreadatlan illusztráció is látható – áll a kiadó közleményében.
 

 

Hirdetés