A brassói polgármester is a korrupcióellenes ügyészek célkeresztjében

George Scripcarut egymillió eurós károkozással gyanúsítják.
Hirdetés

Több mint tízórás házkutatás és kihallgatás után őrizetbe vette a korrupcióellenes ügyészség (DNA) hétfőn George Scripcarut, Brassó polgármesterét, akit hivatali visszaéléssel gyanúsítanak. A Mediafax hírügynökség szerint az ügyészek azzal gyanúsítják Scripcarut, hogy befolyását felhasználva a város számára hátrányos szerződések megkötésére vette rá az önkormányzat tulajdonában álló távhőszolgáltatót, jogosulatlan előnyhöz juttatva egy energiakereskedelemmel foglalkozó magáncéget. A hírügynökség szerint a városi távhőszolgáltató gyakorlatilag olyan energiát vásárolt meg közpénzen az illető magáncégtől, amelynek előállításához ingyen adott kölcsön berendezéseket.

A Scricpcaru által okozott kárt az ügyészek egymillió euróra becsülik.

A Klaus Johannis államfőhöz közel álló, ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) színeiben megválasztott polgármester 2004 óta áll a negyedmilliós lakosságú erdélyi város élén. Néhány nappal korábban a PNL egy másik fontos vezetője, Andrei Chiliman, a leggazdagabb bukaresti kerültet polgármestere ellen indított a DNA bűnvádi eljárást, aki azóta bírósági felügyelet alá került.

A DNA rekordszámú politikust állított bíróság elé korrupcióért az utóbbi évben: a 2014-re vonatkozó statisztika szerint a 9 törvényhozó, 12 volt vagy jelenlegi kormánytag mellett 36 megyei jogú város polgármestere is a vádlottak padjára került Romániában.
 

Hirdetés