Lenácizta Johannist – elmarasztalták a szatmári polgármestert

A kampány hevében tette a nem túl hízelgő kijelentést.
Hirdetés

Elmarasztalta az Országos Diszkriminációellenes Tanács a szatmárnémeti polgármestert, aki a tavalyi elnökválasztási kampány hajrájában az egyik helyi tévé műsorában nyíltan lenácizta Klaus Johannis államelnökjelöltet.

Az ominózus műsorszámot tavaly november negyedikén, élőben sugározták. A politikai vita hevében Dorel Coica arra figyelmeztette a választókat, hogy nem árt jól átgondolniuk, kire szavaznak, javasolva: vegyék észre, hogy „Johannisnak náci pofája van”. Két feljelentés is született pár nappal később: a Demeter&Ressler ügyvédi irodán keresztül a Német Demokrata Fórum (NDF), illetve Adrian Cozma ügyvédi irodáján át a szatmárnémeti Keresztény–Liberális Szövetség (ACL) panaszolta be az elöljárót.

Coica azt mondta, hogy egy régebbi filmre tett utalást akkor, amikor a panaszosok által kifogásolt kijelentést tette, egy olyan filmre, melynek egyik szereplője kísértetiesen hasonlít Johannisra. És hogy ő úgy emlékszik, hogy nem nácinak mondta Johannist, csak olyannak, aki hasonlít egy nácira. A CNCD végső határozatában figyelmeztetésben részesítette Dorel Coicát és azért nem rótt ki rá súlyosabb büntetést, mert a kijelentést politikai műsorban, kampányidőszakban tette.
 

Hirdetés