Új céltáblát talált magának az Új Jobboldal

A menekültkvóta ellen tüntettek a Noua Dreaptások Bukarestben. A tagországok végül önkéntesen vállalták a menekültek elhelyezését.
Hirdetés

Az Új Jobboldal nevű román szélsőjobboldali szervezet mintegy ötven szimpatizánsa tüntetett csütörtökön az Európai Bizottság bukaresti kirendeltségének épülete előtt a kötelező európai uniós menekültkvóták bevezetése ellen tiltakozva – közli az MTI az Adevarul tudósítására hivatkozva.

A demonstrálók azt kérték az EU állam- és kormányfőinek brüsszeli találkozóján Romániát képviselő Klaus Johannis államfőtől, hogy sorakozzon fel a többi közép- és kelet-európai ország vezetője mellé, akik határozottan elutasítják a menekültek szétosztására vonatkozó kötelező kvótákat.
 
A tüntetők felszólították az elnököt: érvényesítse az alkotmány harmadik cikkelyét, amely szerint 

„a román állam területére idegen népesség nem telepíthető vagy kolonizálható˝.

A brüsszeli EU-csúcsra induló Johannis a bukaresti repülőtéren azt mondta: reméli, hogy a menekültek unión belüli, illetve kívüli elhelyezésének ügyében olyan kompromisszumos megoldás születik, amely a tagországok társadalmi és gazdasági realitásait figyelembe véve érvényesíti a szolidaritás és közös felelősség elvét.
 
Romániát eddig elkerülte a menekülthullám, és a bevándorlók sem tekintik célországnak. Tavaly 1500 menedékkérelmet nyújtottak be Romániában. Az ország területén lévő befogadóközpontokban 900 menekültet tudnak elhelyezni, ezek közül valamivel 

több mint 200 hely foglalt.

Bukarest mindeddig óvakodott egy kategorikus álláspont nyilvánosságra hozatalától a menekültkvótákkal kapcsolatban. Leonard Orban elnöki tanácsos egy interjúban annyit mondott: Románia nem utasítja el a menedékkérők szétosztását, de azt a tagországok önkéntes vállalása alapján szervezné meg, és azt is figyelembe venné, hogy az igénylők melyik uniós országtól kérnek menedéket.
 
Az EU-országok csúcsvezetői megállapodtak abban, hogy – miközben a szintén jelentős menekültnyomásnak kitett Magyarország és Bulgária ügyét külön kezelik – az elkövetkező két év során 40 ezer menekültet helyeznek át a különösen erős migrációs célpontnak számító Olaszországból, illetve Görögországból más uniós tagállamokba – jelentette be péntek hajnalban tartott brüsszeli sajtótájékoztatóján Donald Tusk, az uniós állam-, illetve kormányfők testületének, az Európai Tanácsnak az elnöke.
 
A kép illusztráció

Hirdetés