Budapest nem függeszt fel semmit, de tárgyalni akar

Nem függeszti fel a kitoloncolt menekültek visszafogadását más EU-tagállamokból, de egyeztetni kíván a kérdésről.
Hirdetés

Árnyaltabban fogalmazott szerdán Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter (képünkön balra) azzal a kedd esti belügyminisztériumi bejelentéssel kapcsolatban, miszerint Magyarország felfüggeszti a Dublin III egyezmény alkalmazását, amelynek alapján egy EU-s tagállamból visszaküldhetők a menekültek abba a tagállamba, ahol először az EU területére léptek.

„Magyarország maradéktalanul betart minden európai uniós jogszabályt” – jelentette ki Szijjártó Péter a bevándorlás ügyében a szerdai kormányülés szünetében tartott sajtótájékoztatón, a Parlamentben, ahol tudatta: a kabinet egyeztetéseket kezdeményez a kérdésben az EU képviselőivel.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy Magyarország maradéktalanul betart minden európai uniós jogszabályt, maradéktalanul megfelel minden EU-s kötelezettségének, „semmilyen EU-s jogszabály magyarországi alkalmazásának felfüggesztéséről nincsen szó, ilyen döntés nem született”.

A kormány arról értesült – folytatta -, hogy Ausztria és tíz más EU-s ország illegális bevándorlókat kíván visszaküldeni Magyarországra. „Mi ezzel nem értünk egyet”, mert ezek az illegális bevándorlók nem Magyarország területén, hanem Görögországban léptek be az EU területére, így oda kell visszaküldeni őket – mondta.

A kormány utasította az igazságügyi minisztert, hogy kezdeményezzen haladéktalan konzultációt az Európai Bizottság első alelnökével a Dublin III-mal kapcsolatos jogalkalmazási kérdésekről, a külgazdasági és külügyminiszternek pedig az EU külügyi főképviselőjével kell konzultálnia a nyugat-balkáni illegális bevándorlási nyomás mielőbbi hatékony kezeléséről.

Magyarország továbbra is betartja a dublini rendeletet, ugyanakkor technikai türelmet kér a további illegális bevándorlók visszavételére, hiszen azokat már képtelen ellátni – mondta Tasnádi László rendészeti államtitkár is szerdán az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának ülésén.

A testület ülésén szintén részt vevő Végh Zsuzsanna, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgatója közölte, az uniós normák szerint összesen 1500 migránst tudnak befogadni, jelenleg azonban sátrakat is felállítva napi 3500-4000 embert kell elszállásolniuk.

Hirdetés

A főigazgató hangsúlyozta, minden a dublini rendeletből adódó kötelezettséget betartanak, de a migránsok Nyugatról történő visszafogadásához további bővítések kellenek. Az uniós tagállamok ugyanis folyamatosan szigorítják fellépésüket és próbálnak egyre több kérelmezőt visszaadni Magyarországnak – fejtette ki, majd hozzátette, jelenleg 6-700 migráns átvételéről kezdődött egyeztetés, és az ő esetükben kértek türelmet.

Végh Zsuzsanna emellett szólt arról is, hogy a kérelmek 60-65 százaléka válságövezetből érkezik, vagyis a közelmúlttal ellentétben már elsősorban nem olyan koszovóiak jönnek, akiket Nyugatról egyenes hazájukba vittek vissza a hatóságok.

Tasnádi László beszélt arról is, hogy a menekülttáborok betelte drámai helyzetet okoz. Megjegyezte, például egy albán család a Margitszigetre költözött életvitelszerűen.

 

Hirdetés