Búcsút mondhatunk Pontának – másfél hónapig

A miniszterelnök ugyanis ideiglenes kormányfő kinevezését kéri Klaus Johannis államelnöktől. Térdszalagműtétjéből lábadozik éppen.
Hirdetés

A térdszalagszakadással megműtött Victor Ponta román kormányfő lábadozása idejére ideiglenes miniszterelnök kinevezését kéri Klaus Iohannis román államfőtől egy legfeljebb 45 napig tartó átmeneti időszakra – közölte vasárnap a bukaresti kormány sajtóirodája.

A kommüniké szerint Victor Ponta hétfőn küld átiratot az elnöki hivatalba, amelyben

Gabriel Oprea belügyminiszter és nemzetbiztonsági miniszterelnök-helyettes ideiglenes kinevezését

javasolja a kormány élére. Pontát, aki egy kosárlabda-mérkőzésen sérült meg, június 15-én műtötték meg egy törökországi klinikán: akkor saját hatáskörben, korlátozott jogkörökkel bízta meg Opreát péntekig a kormány operatív vezetésével. Ha az államfő elfogadja Ponta javaslatát, Oprea teljes jogkörrel elláthatja a miniszterelnöki teendőket Ponta visszatéréséig.

A kormányközlemény megjelenésével egy időben Ponta Facebook-bejegyzést tett közzé, amelyben elmagyarázta, hogy orvosai szerint elhagyhatja ugyan a kórházat, de gyógykezelése – kötözés, fizioterápia –

hetekig megakadályozza abban,

hogy visszatérjen a normális kormányfői tevékenységéhez.

Victor Ponta május 24-én sérült meg. A Mediafax hírügynökség szerint orvosai akkor csak azt javasolták neki, hogy egy-két napig pihentesse lábát, kerülje a hosszabb gyaloglásokat. A korrupcióellenes ügyészség (DNA) június 5-én jelentette be, hogy bűnvádi eljárást kezdeményezett Ponta ellen, aki ebben az időszakban is enyhén sántikálva vett részt azokon a parlamenti üléseken, amelyeken a szociáldemokrata többség

elutasította az ellenzék bizalmatlansági indítványát

és azt, hogy a vádhatóság lefolytassa ellene az eljárást.

Hirdetés

Időközben Ponta orvosai bejelentették, hogy a kormányfőnek műtétre van szüksége, amit a politikus nem halogatott tovább, miután a kormánytöbbség elhárította a parlamentben az ellenzék kormánybuktatási próbálkozását. Az operációt Ponta – állítása szerint – csak azért bízta külföldi orvosokra, mert az otthoni kórházak nem tudták volna a felépüléséhez szükséges nyugalmat biztosítani számára.

Alina Gorghiu, az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt társelnöke vasárnap azt mondta a vártnál súlyosabbnak bizonyult műtétről, hogy

Ponta áldozatként próbálja feltüntetni magát, és húzza az időt.

Szerinte Pontának nem ideiglenesen kellene átadnia a kormány vezetését, hanem le kell mondania, és nem egészségügyi okokra hivatkozva, hanem azért, mert a korrupciógyanúba keveredett politikus szerinte elvesztette hitelét.

A román alkotmány szerint az államfő legfeljebb 45 napra nevezhet ki ideiglenes tisztségviselőt a kormány valamely posztjára a kabinet tagjai közül.

Hirdetés