Bukarest leggazdagabb kerületében is csörögnek a bilincsek

Nem tudjuk, eléri-e még valakinek az ingerküszöbét, de mégis a fővárosról van szó: bírósági felügyelet alá helyezték Andrei Chiliman első kerületi polgármestert.
Hirdetés

A liberális párti Chilimant a román legfelső bíróság helyezte felügyelet alá péntek éjszaka. Bűnszövetkezetben elkövetett hivatali visszaélés és befolyással való üzérkedés gyanújával indított ellene bűnvádi eljárást a korrupcióellenes ügyészség (DNA).

Bukarest hat kerületének mindegyike több mint negyedmillió lakossal rendelkezik, közülük a legnagyobb, mintegy negyedmilliárd eurós költségvetésből 

a főváros elit negyedének számító,  

Chiliman vezette első kerület gazdálkodik. A DNA szerint a harmadik mandátumát töltő polgármester rendszeresen „részesedést” követelt azoktól a cégektől, amelyekkel a városháza szerződést kötött: a szerződések értékének 7-15 százalékára rúgó csúszópénz egy része állítólag a Nemzeti Liberális Párthoz (PNL) jutott.
 
Az ügyben a DNA ploiești részlege nyomoz, amely Victor Ponta kormányfő házi őrizetben lévő sógorának, Iulian Herțanunak és a miniszterelnök egyik barátjának, Sebastian Ghiță szociáldemokrata parlamenti képviselőnek és hírtelevízió-tulajdonosnak az ügyleteit felgöngyölítve derített fényt a bukaresti első kerületi polgármesteri hivatalnál zajló állítólagos törvénytelenségekre. DNA szerint a bukaresti első kerületi polgármesteri hivatalnál Vlad Moisescu, 

a liberális párt egykori kincstárnoka kezelte a csúszópénzeket, 

amelyek 30 százalékát állítólag a polgármester kapta, a többit pedig a sötét ügyletekben közreműködő városházi alkalmazottak között osztották szét. Úgy tudni, a feketén szerzett pénzből Sebastian Ghiță kormánypárti tévéjének és a B1 jobboldali hírtelevíziónak is juttattak reklámmegrendeléseket, hogy „békén hagyják” Chilimant. 

Reméljük, tudják követni,  

mert mi egyre kevésbé. Az ügy azért is kényes, mert a DNA szerint a Moisescu által irányított bűnszövetkezet politikusoktól is csúszópénzt gyűjtött be, akik 2004 és 2008 között gyakorlatilag „megvásárolták” az államtitkári és más tisztségeket Călin Popescu Tăriceanu, akkori PNL-elnök kormányában.
 
Ezek az információk azokban a nyilvános ügyészségi iratokban szerepelnek, amelyekkel a DNA a vádlottak előzetes letartóztatásának szükségességét indokolta a szabadságjogok korlátozásáról intézkedő bírónál, aki azonban az előzetes letartóztatás helyett 

csak bírósági felügyeletet rendelt el. 

Ez a román büntetőjogban a lakhely (település) elhagyásának és megváltoztatásának tilalmát, bírósági engedélyhez kötését jelenti, valamint azt, hogy a gyanúsítottnak megszabott időközönként jelentkeznie kell a bíróságon vagy a rendőrségen.
 

Fotó forrása: ziuanews.ro

Hirdetés