Rettegnek az önkormányzati vezetők a DNA-tól – már aláírni sem mernek

És a zavaros törvényi környezetre panaszkodnak.
Hirdetés

Kolozsvári magyar önkormányzati vezetők szerint megbénítja az önkormányzatok munkáját a korrupcióellenes harc. Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere, és Vákár István, a Kolozs megyei önkormányzat alelnöke (képünkön) beszélt erről egy szerda esti kolozsvári pódiumbeszélgetésen.

A Járosi Andor Keresztyén Kulturális Műhely által szervezett fórumon Horváth Anna elmondta,

többféleképpen értelmezhető törvények alapján kell végezniük a munkájukat, ezért soha nem lehetnek biztosak abban, hogy törvényesen járnak el.

Hozzátette, korábban azt gondolta, hogy amennyiben nem használja személyes haszonszerzésre a tisztségét, nem érheti baj. Ez a meggyőződése azonban szertefoszlott a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium ingatlanai visszaszolgáltatása miatt elítélt Markó Attila képviselő, majd a stratégiai privatizációk ügyében elítélt Nagy Zsolt volt távközlési miniszter, illetve a vád alá helyezett Mezei János gyergyószentmiklósi polgármester és Ráduly Róbert csíkszeredai polgármester ügye után.

Vákár István – aki az elmúlt egy évben a Kolozs megyei önkormányzat elnöki teendőit látta el – kijelentette,

nagyon sok önkormányzati fejlesztés állt le amiatt, mert az illetékesek félnek aláírni a szerződéseket.

Hozzátette, a közszereplők közül sokan akarták a tisztségeket, de az elmúlt időszak letartóztatásai óta nem merik vállalni a tisztséggel járó felelősséget. Vákár úgy vélte,

a korrupcióellenes harc olyan hangulatot teremtett, mint ami az 1950-es-1960-as évek Romániáját jellemezte.

Hirdetés

A megállapítással Horváth Anna is egyetértett, de hozzátette, a jelenlegi helyzet még fonákabb, mert míg az 1956-os szerepléséért bebörtönzött édesapja a társadalom szolidaritását, megbecsülését érezhette, most a közvélemény megbélyegzi azokat, akikre lecsap a korrupcióellenes ügyészség.

Az alpolgármester azt sérelmezte, hogy korrupciós bűncselekménynek számít a hivatali visszaélés és a hivatali mulasztás is. Szerinte ezeket a zavaros törvényi környezet miatt akaratlanul is elkövetheti az, aki közszolgálatot vállal.
 

Hirdetés