Négyméteres kerítést építenek a magyar–szerb határon

Százhetvenöt kilométeres határszakaszról van szó.
Hirdetés

A budapesti kormány utasította a belügyminisztert, hogy jövő szerdáig készítse elő a magyar–szerb határ lezárását, amely egy négy méter magas kerítéssel történhet meg – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten.

A miniszter közlése szerint

175 kilométer hosszú határszakaszról van szó.

A belügyminiszternek jövő szerdáig kell elvégeznie a határ fizikai lezárásával kapcsolatos előkészítési munkákat, amelyekről aznap kell tájékoztatást adnia a kabinetnek.

Július 1-jén a magyar és a szerb kormány csúcstalálkozót tart, amelyen részletesen tájékoztatni fogják a szerb felet a magyar intézkedésekről – közölte Szijjártó Péter.

Azt mondta, Magyarország a kerítés felállításával semmilyen nemzetközi jogi kötelezettségét, semmilyen nemzetközi szerződést nem szeg meg. Szerinte a kormány döntése nem egyedülálló. Ezzel kapcsolatban hivatkozott arra, hogy a görög–török, valamint a bolgár–török határon is volt kerítésépítés, és spanyol városok Észak-Afrikában is így védik magukat a bevándorlási nyomással szemben.

Hirdetés

A külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta, a belügyminiszterek keddi uniós tanácskozásán kiderült:

Magyarországot érinti a legsúlyosabban a bevándorlási kihívás a tagállamok közül.

A tárcavezető a jelenleg az EU előtt álló egyik legsúlyosabb kihívásnak nevezte a bevándorlás kérdését, amelyre az uniós országok keresik a választ, de – mint fogalmazott – a közös válaszhoz vezető út egyelőre meglehetősen időigényesnek és hosszúnak tűnik. Ezért – bár „reméljük, hogy lesz közös európai megoldás” – Magyarország nem engedheti meg magának, hogy tovább várjon – jelentette ki.

Hirdetés