Felvenné a bokszkesztyűt a nyelvi jogokért az RMDSZ

Az újratervezés jegyében az RMDSZ ügyvezető elnöksége feltérképezi a nyelvi jogok helyzetét.
Hirdetés

Nagyszabású, a nyelvi jogok gyakorlatba ültetése kapcsán meglévő hiányosságok feltérképezését és orvoslását célzó programot indít az RMDSZ ügyvezető elnöksége – tájékoztat az RMDSZ keddi hírlevele. Székely István társadalomszervezésért felelős ügyvezető alelnök elmondta: bár Romániában léteznek törvényes előírások a kisebbségek anyanyelvhasználatára vonatkozóan, ezeket sok helyen nem tartják be a hatóságok. Az újratervezés jegyében a szövetség napi cselekvést tartalmazó

ütemterv alapján fogja felmérni a reális helyzetet, és az észlelt rendellenességeket akár jogi úton is orvosolni kívánja.

Az ügyvezető elnökség az összes olyan településen, ahol a jogszabályok értelmében a kisebbségek számarányuk alapján rendelkeznek nyelvi jogokkal, ellenőrzi azok alkalmazását. „Az észlelt rendellenességeket levélben közöljük a polgármesterekkel, intézményvezetőkkel a jogszabályoknak megfelelő helyzet ismertetésével, valamint a jogorvoslatra való felszólítással. Amennyiben elvárható időben nem történik változás, jogi útra tereljük a jogsérelmet” – mondta az ügyvezető alelnök.

Székely István ugyanakkor kifejtette: Hargita és Kovászna megyében a minisztériumok alá tartozó intézmények nyelvhasználata kapcsán lépnének előre, Maros, Szatmár, Bihar esetében leginkább a közvetlenül az önkormányzatok, és a hozzájuk tartozó intézmények – a kétnyelvű iskolák, gyermekotthonok, piacok – élveznek elsőbbséget.

Fotó: politialocala.ro 

Hirdetés