Újra magyar alpolgármestere lehet Szatmárnak

A megüresedett alpolgármesteri szék a liberálisok szerint az RMDSZ-t illeti meg.
Hirdetés

Marcela Papici azt követően mondott le az alpolgármesteri tisztségről, hogy a Szatmár Megyei Kórház menedzserévé nevezték ki. A lemondás bejelentésére összehívott csütörtöki sajtótájékoztatón Adrian ștef, a Szatmár megyei önkormányzat szintén liberális reform párti vezetője és Mircea Govor, a megye szociáldemokrata párti (PSD) alelnöke is úgy vélte, hogy a megüresedett szék az RMDSZ-t illeti meg.

„Ezzel kialakulna egy egyensúlyhelyzet a megyeközpont vezetésében is, hiszen képviselve lenne a város magyar lakossága” – idézte a Szatmár.ro Adrian Stef megyei elnököt.

Szatmárnémetiben 2012-ben szorult ki a magyarság a város vezetéséből, amikor a szociáldemokrata Dorel Coica szerezte meg a polgármesteri tisztséget.

Az RMDSZ-es Ilyés Gyula a korábbi két ciklusban a város polgármestere, az azt megelőző kettőben pedig a város alpolgármestere volt.

Noha a 23 tagú önkormányzati testületben a 9 tagú RMDSZ-frakció a legnagyobb, a szövetség az utóbbi három évet ellenzékben töltötte. Az elmúlt évben történt pártszakadások és egyesülések után a polgármester ellenzéke került többségbe a szatmárnémeti önkormányzati testületben. Az RMDSZ-nek és a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) 13 képviselője, míg a PSD-nek és a vele szövetségben működő PLR-nek tíz képviselője van a tanácsban.

Hirdetés

Kereskényi Gábor, az RMDSZ szatmárnémeti szervezetének elnöke az MTI-nek elmondta: az RMDSZ-nek az a legfontosabb célja, hogy a 2016 nyarán tartandó önkormányzati választásokon újra elnyerje a polgármesteri tisztséget Szatmárnémetiben. Azt is megjegyezte, hogy

a szintén ellenzéki PNL már a választásra összpontosít, és nem akar szerepet vállalni a városvezetésben.

„Nekünk az is szempont, hogy legyen magyar ember az önkormányzat operatív vezetésében, hogy legyen kihez fordulniuk a szatmári magyaroknak. A jó döntéshez több szempontot kell figyelembe venni” – jelentette ki Kereskényi Gábor. Hozzátette, hogy pénteken Kelemen Hunor szövetségi elnökkel tárgyalnak, majd a városi választmány elé terjesztik a kérdést.

Hirdetés