Saul fia: Cannes-ból az Oscarra

Nemes Jeles László cannes-i nagydíjas filmjét jelöli a Magyar Nemzeti Filmalap döntőbizottsága az Amerikai Filmakadémia legjobb idegennyelvű filmnek járó díjára.
Hirdetés

A bizottságban Andy Vajna filmszakmai kormánybiztos felkérésére a Filmalap filmszakmai döntőbizottságának öt tagja – Goda Kriszta, Havas Ágnes, Kálmán András, Kovács András Bálint, Andy Vajna – mellett Deák Krisztina filmrendező és Máthé Tibor operatőr foglalt helyet. A héttagú bizottság egyhangúan döntött.

Mint arról beszámoltunk, a Saul fia az idei cannes-i filmfesztiválon

elnyerte a zsűri nagydíját (Grand Prix),

amely a fesztivál második legrangosabb kitüntetése, az Arany Pálma után. Továbbá megkapta a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének (FIPRESCI) díját, a Francois Chalais-díjat, továbbá Zányi Tamás a legjobb hangmérnök Vulcain-díját.

Amerika és a világ leghíresebb filmes megmérettetésén az országok hivatalos nevezései közül az Amerikai Filmakadémia képviselői választják ki január elején az öt jelölt játékfilmet, amelyek végül

a legjobb idegennyelvű filmnek járó Oscar-díjért

versenyre kelhetnek. Magyarország azon magyar nyelven forgatott játékfilmek közül nevezhet egyet, amelyek 2014. október 1. és 2015. szeptember 30. között jelennek meg a hazai moziforgalmazásban. A jelöltek listáját 2016. január 14-én hozzák nyilvánosságra, az Oscar-díjak ünnepélyes átadása február 28-án lesz a Los Angeles-i Dolby Színházban.

A magyar film nemzetközi forgalmazási jogainak értékesítésével a Filmalap által megbízott párizsi székhelyű Films Distribution több mint 50 ország filmforgalmazójának értékesítette a Saul fiát Cannes-ban, köztük a Sony Pictures Classics vezető amerikai forgalmazónak.

Hirdetés

A film középpontjában a mindmáig

holokauszt-tabutémának számító Sonderkommando

egyik tagja áll, aki az egyik halottban saját fiát véli felismerni, és elhatározza, hogy – titokban – tisztességes temetést biztosít számára. (A csoport tagjait arra kényszerítették, hogy összegyűjtsék a gázkamrában megölt emberek tetemeit, elégessék és a hamvaikat szétszórják. A tábor perifériáján, a krematóriumokban élő csoport tagjai elszigetelten, a borzalmas titok őreiként néhány hónapig dolgoztak, mielőtt őket is kivégezték.)

A film főszereplője Röhrig Géza költő, egyik fontos mellékszerepében Molnár Levente kolozsvári színművész látható.

Hirdetés