Zavarja a prefektust az udvarhelyi székely zászló

A prefektúrának nem tetszett, ezért pert indítottak, alapfokon meg is nyerték.
Hirdetés

Alapfokon elvesztette a prefektúra elleni pert a székelyudvarhelyi önkormányzat a városközpontban felállított székely zászló ügyében.

A Hargita megyei prefektúra azt követően fordult a bírósághoz, hogy 2014 júliusában kiküldött felszólítására a helyi önkormányzat nem volt hajlandó visszavonni a zászlóállításra vonatkozó tanácshatározatot, és nem is távolította el a szimbólumot a Márton Áron tér felső részén egyházi tulajdonban lévő területről.

A városi tanács fellebbezett az alapfokú ítélet ellen, a székely zászló pedig a helyén marad. Az ügyet másodfokon a marosvásárhelyi táblabíróságon tárgyalják, a tárgyalás időpontját még nem tűzték ki. Egy évvel ezelőtt Biró Edit, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) tanácsosa kezdeményezésére született meg a székely zászló felállítására vonatkozó tanácshatározat, melyet 2014 nyarán végre is hajtott a polgármesteri hivatal.

Jean-Adrian Andrei, Hargita megye prefektusa július 21-én átiratban közölte a városvezetőséggel, hogy a határozat nem felel meg a nemzeti szimbólumok használatát szabályozó hatályos törvényeknek többek között azért, mert az említett nemzeti szimbólumot csupán időszakosan, ünnepek, évfordulók alkalmával lehet kifüggeszteni közterületen.

Hirdetés