Nyíregyháza három napra Kolozsvárra költözött

Állatpark, legógyár, háromféle pálinka – nagyjából ez a hangulat fogadja azokat, akik odatévednek a kolozsvári várfal környékére, a könyvheti standok szomszédságába.
Hirdetés

Amikor sikerül átsurranunk a Fogoly utcát lezáró színpad mellett, hirtelen mintha egy szafariparkba tévedtünk volna: mini pálmafák, festett és művadállatok, turisztikai kiállítóhelyek közepette várja a Nyíregyháza iránt érdeklődőket a magyarországi város háromnapos – jobb híján nevezzük így – imázsközpontja.

A nyíregyházi SostóZoo díszletelemei vagy a város legógyárának termékei sajátos atmoszférát varázsolnak a várfal tövébe, aki pedig a Nyírség három eredetvédett pálinkáját (szilva, meggy, alma – ez utóbbit leteszteltük, rendben van) és helyi édességeket szeretne kóstolgatni, megteheti.

Nyíregyháza bemutatkozását Erdély fővárosában több hónapos szervezés előzte meg, mondja Horváth Anna kolozsvári alpolgármester a sajtótájékoztatón, ahol Kovács Ferenc nyíregyházi polgármester és Mile Lajos kolozsvári magyar főkonzul társaságában ismerteti a két város közti együttműködési lehetőségeket.

Az elöljáróktól megtudjuk, hogy bár a testvérvárosi kapcsolat felvételét egyelőre nem tervezik, közös fejlesztési projektekben gondolkodnak, például az informatikai együttműködés területén, a Digitális Város program keretében. Nyíregyházának egyébként Szatmárnémeti és Nagybánya a romániai partnertelepülése, és különösen az elsővel igen szoros kapcsolatot ápolnak. Emil Bockal is tárgyaltak, árulja el Kovács Ferenc, és a két város kölcsönös bemutatkozási alkalmait a közeljövőben is megteremtik majd.

Hirdetés

A várfal kanyarulatánál programok sora várja az érdeklődőket vasárnapig, az üdülési ajánlatok közti válogatás, a játszóházi legózás vagy a sima bámészkodás után-közben koncerteken is részt vehetünk: fellépnek Nyíregyháza hangjai, Muri Enikő és Nagy Ricsi, a Folk Fusion és a 4 for Dance.

Nyíregyháza, jövünk!

szöveg: Papp Attila Zsolt; fotók: Fall Sándor

 

Hirdetés