Magyar kórház nyílhat Erdélyben

Alig van magyarul beszélő orvos Erdélyben – nyilatkozta a magyar egészségügyi államtitkár. Ez nem is igaz – így a volt román egészségügyi miniszter, Cseke Attila.
Hirdetés

A Magyar Nemzet péntek reggel egy nyúlfarknyi cikkben számolt be arról, hogy a magyar egészségügyi minisztérium kórházat nyitna Erdélyben az itt élő magyarok ellátásához. A lapnak Zombor Gábor azt nyilatkozta: az erdélyi magyarok gyakran vesznek igénybe magyar egészségügyi ellátást, ami elvileg nem szabályos. Az államtitkár szerint ennek oka, hogy a határon túl már alig van magyarul beszélő orvos. Zombor Gábor szerint az állami finanszírozásból,

Romániával együtt működtetett intézmény életmentő lehet az ottani betegeknek.

A Maszol.ro próbált több részletet megtudni a majdani kórházról, de az államtitkárt nem sikerült elérniük. Megkérdezték viszont Cseke Attilát a román kormány volt egészégügyi miniszterét, aki az ötletet jónak, de az indoklást szerencsétlennek és felháborítónak nevezte.

Úgy gondolja, hogy Romániában is vannak magyar szakemberek, és „ha a magyar közéleti szereplőknek kérdésük, problémájuk van az erdélyi magyar közösséggel kapcsolatban, akkor forduljanak a közösség érdekvédelmi szervezetéhez”. Cseke ugyanakkor hozzátette:

„a helyszínen kellene tájékozódniuk, ne hallomásból vett információkra alapozzák döntéseiket”.

Egy kifejezetten erdélyi magyarokat ellátó kórház ötlete nem új keletű: Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke még 2009-es beiktatása után nyilatkozta azt, hogy egy református egészségügyi ellátórendszerben gondolkodik, mely ötletéhez támogatókat keres.

Fotó: zaol.hu

Hirdetés