Hivatalos: tilos ezentúl a stopposoknak fizetni a fuvarért

Hiába jár jól mind a stoppos, mind a járművezető, ha az állam ebből nem profitál. Majd fog ezentúl a sofőrökre kirótt büntetésekből...
Hirdetés

Kihirdette Klaus Johannis államfő a fizetős autóstopot betiltó törvényt szerdán. A kormány tavaly ősszel terjesztette a parlament elé a személy- és áruszállításról szóló 2003-as törvény módosítását célzó tervezetét, amellyel a feketefuvarozásnak akar gátat szabni. A jogszabály indoklása szerint az utóbbi időben elszaporodott az illegális személyszállítás, amely hátrányosan érinti a taxis cégeket és a személyszállító vállalkozásokat, és közvetett módon – a kieső adóbevételek miatt – az állami költségvetést is.

Az időközben elfogadott, most kihirdetett törvény szerint büntetni fogják azokat a járművezetőket, akik – az önkormányzatok által kibocsátott – engedély nélkül, pénzért szállítanak árut vagy utasokat. Ezentúl 1000-5000 lej közötti bírságot kell fizetnie annak, aki rendszeresen stoposokat vesz fel fizetség ellenében.

Ugyanezzel a bírsággal sújthatók azok az alkalmi „taxisok” is, akik a Romániában is egyre népszerűbb okostelefonos Uber program segítségével szereznek fizetős utasokat, anélkül, hogy taxis-engedéllyel rendelkeznének és adóznának bevételük után.

Hirdetés