Igazi multikulturális szoborpark Kolozsváron (fotókkal!)

Dicséret a kolozsvári városvezetésnek a kezdeményezésért! Sokat nevettünk a helyszínen.
Hirdetés

Ha valaki elindul Kolozsváron a Garibaldi hídtól, és elsétál a Szamos déli partján a Sportcsarnok és a Sportpark (vagy Babeș Park, na) mellett, a Rózsák Parkja irányába, különös „szoborparkba” botlik. 

És nem, nem Avram Iancu, nem Vitéz Mihály, nem Ștefan Cel Mare, még csak nem is Decebal, Traianus vagy Romulus és Remus néz farkasszemet a sétálóval (konkrétan vagy képletesen, esete válogatja). Hanem egy majom. Meg egy facipő. Meg egy kőasztal. Meg egy telefonfülke. Meg nyolc ööö… hát, kép.

A „szobrok” Kolozsvár és a világ különböző helységei, illetve szervezetei közötti testvériség (brotherhood) kőbe, fába, fémbe, műanyagba „öntött” lenyomatai. Nézzük meg őket közelebbről.

1. A legviccesebb műalkotás a fenti fotón is látható Nelson, a Zoknis Majom (Nelson, the Sock Monkey). A méretes állat Kolozsvár és az amerikai Rockford testvérvárosi viszonyának 10. évfordulója alkalmából került a Szamos-partra.

 

 

Az amerikai kultúrában aránylag népszerű figura megnevettetheti az arra járókat, elsősorban azért, mert az állat szája erősen hasonlít a fenekére.

2. Mellette egy klasszikus, „ezeréves” londoni telefonfülke pompázik. Szép is, piros is, aránylag érintetlen is, a British Council testvéri Kolozsvár-szeretetének jele.

 

 

Telefon viszont nincs benne. Sőt, hét lakat alatt áll. Elképzelhető, hogy korábban egyesek azt gondolták, valamiféle teleporter, melyen keresztül azonnal és vízum nélkül el lehet jutni Londonba.

3. A harmadik műtárgy egy testvériesen négyzet alakú kőasztal, lapján testvéri szívvel, körülötte négy padocska. A vallóniai (Belgium) Namur városának testvéri ajándéka. Testvériesen elüldögélhet rajtuk bárki.

 

 

A szív mellé természetesen odakerültek a kolozsváriak hasonló szellemben fogant karcolatai. Így szép az élet, na.

4. A negyedik szobor nemzeti szimbólum: egy holland facipő. A Dutch Business Club nagyrabecsülésének jele.

 

Hirdetés

 

Kívül ragyogó színekben pompázik, belül graffitik díszítik. És néhány rögzítőcsavart is eltávolítottak, valószínűleg azért, hogy kipróbálják, hátha mégis hétmérföldes az a facipő.

 

 

Mellette büszkén lobog egy idegen ország zászlaja. Románia közterületén. Csak úgy.

5. Az említett szobrokkal szemben monumentális alkotmány áll. Tényleg, lenyűgöző. Nyolc darab masszív kőkeret, mint a temetőkben. Mindegyikben egy-egy távol-keleti tájkép. Közelebbről kiderül, hogy a Mű a Dél-koreai Suwon városának testvérvárosi felajánlása. Még közelebbről az is kiderül, hogy egyes képek ugyancsak humorosak.

 

 

Az egyiknek például az a címe, hogy Lótuszvirág a tavon. (Nem akarjuk túlértelmezni, a zárójel és a helyesírás viszonyát, például.) Szerkesztőségünk egy láda sört ajánl fel annak az éles szemű megfigyelőnek, aki megtalálja a képen azt a bizonyos lótuszvirágot.

 

 

Egy másik kép meg feltehetően „hangos”, ugyanis ez a címe: A Virágok Hegyén felhangzik a kakukk síró éneke. Nos, talán elromlott a kép, ugyanis néma, mint a sír. 

Nyájas Olvasó, jó sétát kívánunk Neked és testvéreidnek a Szamos partján. És ha arra jársz, s megpihensz e csodás „szoborparkban”, gondolkodj el azon is, mennyire multikulturális és toleráns ez a Klúzs-Napoka nevű város.

Hirdetés