Magyar iskola lesz Besztercén

Az RMDSZ kihasználja azt, hogy ő a mérleg nyelve a városi tanácsban.
Hirdetés

Az önálló magyar iskola létrehozásáról Beszterce város önkormányzata döntött – erről tájékoztatta pénteken az MTI-t Décsei Attila Lehel, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Beszterce megyei szervezetének elnöke.

Décsei Attila Lehel elmondta, a 21 tagú önkormányzat csütörtöki ülésén 15-en támogatták az iskolaalapításra vonatkozó határozattervezetet. Hozzátette, a döntést nagy mértékben segítette, hogy a városi tanács egyetlen RMDSZ-es képviselője 

képezi a mérleg nyelvét a két nagy tábor között. 

Décsei Attila Lehel szerint a 2015-2016-os tanévet önálló szervezeti keretben, de még a régi helyen, az Andrei Mureșanu Iskola termeiben kezdhetik meg a magyar diákok. Pár éven belül azonban befejeződik egy olyan iskolaépület felújítása, amelyikben immár teljesen önállóan működhet a magyar tanintézet. Az intézmény Hunyadi János nevét fogja viselni, hiszen ezen a néven működött 1940 és 1945 között is magyar nyelvű iskola az észak-erdélyi városban.
 
Besztercén jelenleg az Andrei Mureșanu Főgimnáziumban működik magyar tagozat évfolyamonként két-két magyar osztállyal. A városban hat, a megyében öt százalék a magyarság aránya.
 
Décsei elmondta, hogy olyan diákotthonnal is ellátott 

szórványközpontot szeretnének kialakítani 

a városban, amely összegyűjtheti a megye magyarul tanulni vágyó gyermekei egy részét. Azt is tervezik, hogy a jelenlegi elméleti képzés mellett a magyar nyelvű szakképzést is elindítják a városban. Beszterce megyében Bethlenben (Beclean) működik még magyar tagozattal is rendelkező gimnázium. 
 
Kép forrása: Wikipédia

Hirdetés