A végén még belefullad a saját szemetébe Kolozsvár

A pataréti tározó ugyanis betelt. Most mi lesz?
Hirdetés

Súlyosbodnak Kolozsváron a hulladékgondok, hétfő éjszaka ugyanis meghatározatlan időre bezárták a pataréti szemétlerakót, miután elérte maximális tárolási kapacitását – nyilatkozta kedden a Mediafax hírügynökségnek Mircea Vereş, a szeméttárolót üzemeltető Salprest cég munkatársa. Mint rámutatott: a tervek szerint a pataréti hulladék egy részét megpróbálják máshova szállítani, így nyernek még egy kevés pluszhelyet, de egyelőre nem tudják, hogy a működés felfüggesztése meddig tart.

Az ügyben a hatóságok is keresik a megoldást: kedden a prefektúrán tartottak megbeszélést, amelyen a megyei önkormányzat és a kolozsvári polgármesteri hivatal képviselői is részt vettek. Vákár István, a megyei tanács ügyvivő elnöke úgy fogalmazott: válsághelyzet alakult ki a szemétgyűjtés terén. „Nagy szerencse, hogy nincs túl meleg, hiszen ha a szemét hosszabb ideig az utcán marad kánikulában, az akár járványt is okozhat. Sürgősen, legkésőbb csütörtökig megoldást kell találni a problémára” – nyilatkozta Vákár a Mediafaxnak.

Rámutatott: a Kolozsvár melletti Erdőfelek polgármesteri hivatala és önkormányzata a napokban dönt arról, hogy ideiglenesen a kincses város rendelkezésére bocsátanak-e egy területet a hulladék tárolására.

A Salprest már májusban, előzetes bejelentés nélkül bezárta a pataréti ideiglenes tározót, arra hivatkozva, hogy teljesen megtelt, és csak 24 óra múlva nyitotta meg újra. Ehhez az kellett, hogy Gheorghe Vuşcan prefektus válságtanácskozást hívjon össze Vákár István, Emil Boc polgármester, a Salprest és a környezetvédelmi őrség képviselőinek részvételével. A felek arra a kompromisszumos megoldásra jutottak, hogy a szemétlerakót üzemeltető cég elszállítja a felhalmozódott hulladék egy részét, így helyet teremt a lerakatban.

Az egynapos bezárás után egy héttel Emil Boc felhívta a figyelmet arra, hogy július közepétől az Országos Környezetvédelmi Ügynökség döntése értelmében véglegesen be kell zárni a pataréti szeméttárolót, így Kolozsvárt szó szerint szeméthalmok lephetik el.
 

Hirdetés