A melegjogokért vonultak Bukarestben

És ellenük is. A „Sokféleség menete” és a „Normalitás menete” szerencsére nem találkozott. Mindeközben Írországban népszavazással döntöttek a melegházasság legalizálásáról.
Hirdetés

Az élettársi kapcsolat hivatalos elismeréséről szóló törvény elfogadását követelték szombaton a hagyományos melegfelvonulás résztvevői Bukarestben, ezt megelőzően pedig az Új Jobboldal nevű szervezet a „Normalitás menetével” tiltakozott a homoszexualitás „népszerűsítése”, az azonos nemű párok házasságának és örökbefogadási jogának esetleges törvényi szabályozása ellen.

A két demonstrációra nem egyszerre került sor és útvonaluk sem esett egybe. A melegfelvonulás résztvevőinek számát a hírtelevíziók ötszázra becsülték. Az élénk színű ruhákban táncoló, szivárványszínű óriászászlót hordozó demonstrálók között Remus Cernea képviselő, a melegjogok egyik következetes szószólója és Paul Brummel, Nagy-Britannia bukaresti nagykövete is felvonult, utóbbi felesége és kisfia társaságában.

Az ellentüntetésen az Új Jobboldal mintegy száz szimpatizánsa skandálta:

Mentsétek meg a hagyományos családot,

Románia ortodox ország. A fekete pólókba öltözött fiatalok Romániának gyerekek kellenek, nem melegek, és Bukarest nem Szodoma feliratú táblákat emeltek a magasba. Mindkét tüntetést jelentős rendőri erőkkel biztosították, incidensekről nem tudunk.

A bukaresti parlamentben a következő hetekben kerül végszavazásra az élettársi kapcsolat hivatalos elismerését célzó törvénytervezet. Kezdeményezője, Remus Cernea független képviselő szerint a jogszabály 800 ezer – nem feltétlenül homoszexuális – román állampolgár számára tenné lehetővé, hogy közjegyzői nyilatkozattal

bejegyezze élettársi kapcsolatát,

és az így hivatalossá vált vagyonközösség alapján a házastársakéhoz hasonló jogokat szerezzen például az adóhatóság és az egészségbiztosító előtt, vagy egy hitelkérelem elbírálásánál. A román ortodox egyház a hagyományos házasság elleni támadásnak minősítette a tervezetet és annak elutasítását kérte a parlamenttől.

A hatályos román alkotmány elvileg nem zárná ki a melegházasság hivatalos elismerését sem, hiszen a „házaspárok önkéntes elhatározásával alapított család” fogalmát használja. Az alkotmány módosítását előkészítő parlamenti bizottság azonban tavaly beépítette az alaptörvény szövegtervezetébe azt a megállapítást, hogy

a család „egy férfi és egy nő házassága”.

Hirdetés

Románia 2001-ben törölte a büntetőtörvénykönyvből azt a cikkelyt, amely öt évig terjedő börtönnel sújtotta a „nyilvánosság előtt mutatkozó, botrányt okozó homoszexuális kapcsolatokat”. A polgári törvénykönyv – 2011-ben elfogadott változatában is – tiltja az azonos neműek házasságát, és nem ismeri el a román, vagy más állampolgárok külföldön kötött élettársi szerződéseit sem, függetlenül attól, hogy azokat azonos vagy különböző neműek kötötték.

A romániai melegek számára is jó hír lehet, hogy pénteken

Írországban népszavazás döntött

az azonos nemű személyek közötti házasság törvényesítéséről. A döntés súlyát jelzi, hogy Írországban 22 évvel ezelőtt a homoszexuális kapcsolat még bűncselekménynek számított. Az országban 1995-ig még a válás sem volt engedélyezett. 20 évvel ezelőtt a válás engedélyezéséről ugyanúgy egy népszavazás döntött, mint ahogy most az egyneműek házasságának engedélyezéséről.

A népszavazáson a résztvevő állampolgárok több mint 60 százaléka szavazott az „igen” mellett. Ezzel Írország a 19. állam lesz a világon, ahol engedélyezik a homoszexuálisok házasságát, és az első, ahol erről népszavazás döntött.

Hirdetés