Nem büszkék román állampolgárságukra a szentgyörgyi fiatalok

A megkérdezettek több mint fele szerint nincs mire büszkének lenni.
Hirdetés

A 18 és 35 év közötti sepsiszentgyörgyi fiataloknak több mint fele kevésbé vagy egyáltalán nem büszke román állampolgárságára, és mintegy 31 százaléka véli úgy, hogy a siker kulcsát a társadalmi pozíció és a személyes kapcsolatok jelentik – derül ki a Babeş–Bolyai Tudományegyetem sepsiszentgyörgyi tagozata kutatásának eredményéből, amelyet Cziprián-Kovács Loránd egyetemi tanár ismertetett szerdán.

A 798 személy megkérdezésével április 24. és május 8. között készült reprezentatív felmérés szerint a Sepsiszentgyörgyön élő fiatalok általában elégedettek az életükkel. A megkérdezettek 47,93 százaléka értékelte „jónak” mindennapi életét, 34,25 százalékuk szerint „se nem jó, sem nem rossz”, mintegy 6 százalékuk véli azt, hogy rossz, és alig 1,51 százalékuk azt, hogy nagyon rossz. A román fiatalok valamivel optimistábbak, mint a magyarok.

A kutatásból az is kiderül, hogy a Sepsiszentgyörgyön élő fiatalok alig 6,78 százaléka nagyon büszke román állampolgárságára, 27,23 százalék „eléggé büszke”, 42,91 százaléka „nem igazán”, és 23,09 százaléka egyáltalán nem büszke rá. A román fiatalok körében értelemszerűen nagyobb az állampolgárságukra büszkék aránya, mint a magyaroknál, akiknek 28,52 százaléka egyáltalán nem büszke erre.

A közéleti–politikai témákkal kapcsolatos kérdésekből kiderült, hogy a fiatalok többsége bizalmatlan a politikai alakulatokkal szemben, 61,4 százaléka véli úgy, hogy Romániában nincs egy olyan párt sem, amely az ő érdekeit képviselné. A román fiatalok körében ez az arány 71,15 százalék, míg a magyaroknál 57,97 százalék. A magyarokat elsősorban a helyi és a megyei szintű politika foglalkoztatja, a románokat a helyi és az országos, a megyei szint kevésbé.

 

Hirdetés